Senatorul a anuntat ca a depus o propunere in Senat prin care cere Guvernului de la Paris sa elimine imediat restrictiile impuse pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari. Acestea sunt valabile, in circumstantele actuale, pana la 1 ianuarie 2014, informeaza Mediafax.

"Sper ca votul Senatului sa aiba loc la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie, asa cum a cerut grupul meu politic. De fapt, nu avem nevoie de o lege noua in aceasta privinta. Depinde direct de decizia Cabinetului. Rezolutia Senatului este o simpla exprimare de pozitie, o recomandare, dar avand in vedere situatia politica din Franta, are o mare importanta", a explicat Archimbaud. 

Senatorul spune ca actuala restrictie ii plaseaza pe romii bulgari si romani intr-o situatie dezavantajoasa. 

Ea a adaugat ca este adevarat ca sunt patru milioane de someri in Franta, dar cateva mii de romani si bulgari nu vor schimba situatia. 

Archimbaud a conchis ca ea si partidul sau ar prefera ca imigrantii din cele doua tari sa semneze contracte de munca legale si sa plateasca taxe la sistemul social. 

"Este mult mai bine pentru Franta sa aiba angajati legali decat persoane care sa munceasca pe piata neagra fara sa plateasca impozite si asigurari", a explicat ea. 

Franta, alaturi de Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda, Austria, Malta si Luxemburg au refuzat sa deschida piata muncii pentru romani si bulgari in 2011.

In 2010, Franta a repatriat peste 8.000 de romi in Romania si Bulgaria. Politica sa a fost criticata de Bruxelles.