VIDEO: Masurile de auteritate obliga si firmele private sa dea oameni afara!
Guvernul nostru una zice si alta face. Se lauda ca vrea sa ajute mediul de afaceri, insa prin masurile pe care le ia, obliga firmele sa dea in continuare oameni afara, ceea ce acestea fac oricum de doi ani incoace.
Este punctul de vedere al celor care au afaceri private, dupa ce Executivul i-a anuntat ca vrea sa creasca impozitele pentru romanii platiti pe drepturi de autor, pentru Persoanele Fizice Autorizate (PFA-uri) si pe conventii civile. Sunt aproape un milion de angajati, in aceasta situatie.
Toate aceste lucruri se vor intampla, in conditiile in care Romania are oricum cele mai mari taxe si impozite pe venituri.
Statul inghite aproape 80% dintr-un salariu net sub forma de impozite, contributii de sanatate, somaj si pensii. Asta in timp ce in tari precum Marea Britanie sau Polonia, suma este de doua ori mai mica.
Extrem de plastic, seful statului parea de partea celor din mediul privat in urma cu ceva vreme: "Statul arata asa ca un om foarte gras care s-a catarat in spatele unuia foarte slab si subtirel. Si asta e economia romaneasca. Iar cheltuielilie uriase ale statului s-au transferat pe cele 3 milioane care lucreaza in servicii si in industria romaneasca. Nu mai este posibil", spunea Traian Basescu.
Iata insa ca este posibil! Statul gras vrea sa stoarca si mai multi bani tot de la mediul privat. De data aceasta prin introducerea contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor, conventii civile si PFA.
Astfel, costurile angajatorilor vor creste in medie cu 48% cand masura anuntata de Guvern va intra in vigoare.
Asadar o firma care are 50 de angajati cu un salariu lunar de 6.000 de lei va plati in plus la stat in fiecare an 500.000 de euro.
In realitate, statul ar avea mai mult de castigat daca ar reduce toate aceste contributii sociale.
''O scadere cu 3 puncte procentuale ar duce la crearea a aproximativ 100.000 de noi locuri de munca cu toate implicatiile pentru cresterea veniturilor bugetare", spune analistul economic Liviu Voinea. Modificarile anuntate de Guvern vor aparea in noul Cod Fiscal.
Pe acelasi subiect: