Start-up sau manager intr-o multinationala? La ce cariere viseaza absolventii programelor de MBA
Daca la inceput, multi dintre cei care urmeaza cursurile unui program de Master of Business Administration (MBA) intentioneaza sa lanseze un start-up, dupa finalizarea studiilor, foarte multi absolventi ajung sa lucreze pentru marile corporatii, pentru a capata astfel experienta necesara demararii propriului business, relateaza Bloomberg.
Mike Norelli este unul dintre aceste exemple elocvente. A absolvit in 2010 un MBA la MIT`s Sloan School of Management (SUA), iar dupa experienta unui colegiu de antreprenoriat, i s-a ivit o sansa greu de refuzat. Un investitor le-a promis lui si catorva colegi de-ai sai un capital de pornire pentru transformarea deseurilor alimentare in combustibili. Norelli a acceptat un job la GE Energy, recrutorul sau fiindu-i totodata profesor la MIT Sloan School of Management.
"Indiferent de ceea ce voi face dupa aceea, voi prinde mai multa experienta si voi putea realiza mai multe lucruri, printre care poate si un startup", povesteste Norelli despre experienta sa la GE.
Asemenea tanarului Norelli, exista numerosi alti absolventi de programe MBA, care experimenteaza antreprenoriatul in timp ce se afla inca in scoala. Cei mai multi dintre cei care aleg o cariera antreprenoriala, isi fondeaza propriile companii ori devin investitori in alte corporatii la terminarea studiilor.
Tot mai multe intreprinderi publice incearca astazi sa creeze diverse oportunitati si locuri de munca pentru a echilibra ambitiile antreprenoriale ale absolventilor scolilor de afaceri cu interesele corporatiste, determinandu-i astfel pe tineri sa devina constienti de sansele care li se ivesc si sa profite, totodata, de ele, in vederea construirii unei cariere.
Un sondaj realizat anul acesta printre cursantii din anul doi al prestigioasei Harvard Business School, arata ca 70% dintre acestia sustin ca vor experimenta lucrul in domeniul in care se specializeaza aproximativ sapte ani, pana sa se implice intr-un proiect personal antreprenorial.
Care sunt dilemele fondatorilor
Directorul de programe de dezvoltare de la Harvard Business School, Timothy Butler ii intreaba adesea pe studentii sai „Care este calea cea mai buna pe care trebuie s-o urmeze absolventii de MBA la finalizarea studiilor? Incotro o apuca?”
Cei mai multi cursanti raspund ca vor sa exploreze cat mai mult domeniul in care urmeaza sa-si faca o cariera. Unii isi infiinteaza start-up-uri, iar altii se indreapta spre marile corporatii si companii de consultanta.
Cursantii HBS participanti la sondajul Bloomberg au urmat un curs timp de doi ani cu profesorul Noam Wasserman, acesta din urma studiind timp de zece ani comportamentul si deciziile luate de absolventii de MBA, precum si modul in care ele le-au influentat cariera. Initial, la curs se inscrisesera 42 de participanti, urmand ca in 2011, numarul acestora sa ajunga la 250. In final, cercetarea profesorului Wasserman a fost premiata de conducerea Harvard Business School, obtinand Teaching Award.
Wasserman si-a intervievat studentii cu privire la planurile profesionale. 22% dintre ei au raspuns ca intentioneaza ca dupa finalizarea studiilor de MBA sa se angajeze intr-o multinationala, 20% vor sa-si deschida un start-up, 17% spera sa patrunda intr-o firma de consultanta , in timp ce 16% dintre cursanti vor sa-si infiinteze propria companie imediat dupa absolvire. Doar 12% dintre chestionati aspira la statutul de investitori.
Un alt studiu realizat in 2008 pe baza chestionarii a peste 650 de antreprenori, absolventi de MBA-uri, a aratat care este perioada medie de asteptare a tinerilor, inainte sa-si deschida propriile business-uri. In medie, 31% dintre respondenti si-au fondat propriile intreprinderi, dupa aproximativ 13 de la finalizarea programelor de Master of Business Administration.
Masteranzii din diverse alte domenii s-au gandit si au reusit sa se lanseze in afaceri dupa aproape 15 ani de la terminarea studiilor, iar absolventii de banci au facut acesta pas dupa 17 ani. Cei mai tematori si putin incurajosi in a dezvolta un start-up s-au dovedit a fi absolventii programelor de doctorat, care asteapta aproape 21 de ani pana sa faca acest lucru, arata cercetarile efectuate.
Anul trecut, 7% din absolventii de la Harvard Business School, considerata la ora actuala cea mai buna scoala de business din lume, si-au fondat propria companie, fata de procentul de 3% cat era in 2008.
MBA Career Services Council a realizat diverse sondaje in aproximativ 90 de scoli de afaceri din Statele Unite. Cercetarea arata ca mai multe companii au inceput sa recruteze anul acesta pentru posturile full-time mai multi absolventi de MBA-uri decat o faceau in 2010.
Ce invata cursantii prestigioaselor programe de MBA
Pe masura ce interesul intr-o cariera de antreprenor devine tot mai mare, scolile de business au inceput sa aloce tot mai multe resurse pentru a-si ajuta cursantii sa se dezvolte si sa se lanseze mai tarziu in afaceri. In clasa profesorului Wasserman, de exemplu, studentii de la HBS sunt pusi sa evalueze doua studii de caz. Primul este cel al unui antreprenor care a lucrat intr-o corporatie timp de 25 de ani inainte de a-si deschide un busines. Al doilea studiu de caz vizeaza un absolvent de MBA, care imediat dupa finalizarea studiilor, renunta la jobul sau de la o firma de consultanta, pentru a-si infiinta propria intreprindere.
Cursantii examineaza astfel argumentele pro si contra pentru fiecare cele doua cazuri. "Fiind constienti de anumite dezavantaje, speram ca acest lucru sa-i ajute pe studenti sa evite sa faca anumite greseli”, puncteaza Wasserman utilitatea acestui exercitiu.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: