Potrivit studiului comandat de Bloomberg Businessweek, absolventii programelor de MBA de top reusesc sa produca mult mai multi bani de-a lungul carierei lor decat cei care urmeaza studii de business la scoli mai putin cunoscute.

Asadar, MBA-urile de la Universitatile Harvard, Wharton sau Stanford sunt si cele care le asigura cursantilor cele mai mari salarii, si anume 126.000 de dolari pe an. Ceea ce este surprinzator este faptul ca absolventii acestor programe foarte bine cotate au, in medie, o cariera de peste 20 de ani, comparativ cu absolventii altor programe, cu mai putina notorietate. In plus, cercetarile arata ca diferenta salariala este mai mare de un milion de dolari.

Expertul Ken Hugessen nu este socat la disparitatea incasarilor dupa finalizarea MBA-ului. "Diferentele veniturilor la inceputul carierei sunt extrem de predictive in ceea ce priveste o cariera de 20 de ani. Iar pentru a fi intr-o scoala de top, trebuie sa fii destul de inteligent sa patrunzi aici, a explicat el.

Acesta este al treilea an consecutiv in care PayScale, o companie care colecteaza diverse date despre salariile absolventilor de MBA, prin intermediul unor instrumente de plati online, foloseste baze de date a absolventilor a diverselor scoli de business din Statele Unite, pentru a calcula media veniturilor si bonusurilor angajatilor. Cercetarile arata ca dupa terminarea studiilor, absolventii reusesc sa faca o cariera de aproximativ 20 de ani in diverse domenii de activitate.

In general, absolventii celor 57 de programe de top din SUA castiga in medie, salarii si bonusuri in valoare de 2,4 milioane de dolari de-a lungul carierei. Harvard Business School conduce detasat in top, cu 3,6 milioane de dolari. Cel mai slab platiti sunt absolventii Universitatii din Buffalo, care sunt remunerati cu "doar" 1.7 milioane de  dolari.

Castiguri de elita

Dupa Harvard, absolventii de la Universitatea din Pennsylvania's Wharton School fac parte din topul celor mai bine platiti licentiati de MBA, si anume 3,34 milioane de dolari, urmati de cei de la Stanford Graduate School of Business, care castiga 3,29 milioane de dolari. Din 10 scoli care ofera cele mai mari salarii, opt sunt clasate in top 10 al celor mai bune scoli de business din lume.

Topul celor mai bune scoli de business din lume

Insa nu toate programele de elitale asigura absolventilor castiguri atat de subtantiala. De exemplu, cursantii de la Booth School of Business de la Universitatea din Chicago, castiga in medie, 2.9 milioane de dolari de-a lungul carierei, ocupand astfel pozitia a noua in topul celor mai bine remunerati masteranzi.

Julie Morton, decanul Booth School of Business explica diferenta salariilor, sustinand ca aceasta are de-a face cu industria in care lucreaza absolventii.

"De exemplu, firmele de consultanta isi platesc angajatii cu 15.000 dolari pe luna, mult mai mult decat companiile din domeniul bancar. Din aceasta perspectiva, o scoala precum Harvard castiga mult mai mult in fata altor universitati datorita faptului ca trimite mai multi specialisti in consultanta decat in alte domenii”, spune Morton.

Citeste si:

De unde provin si ce inseamna numele brandurilor. Top 9 companii care au facut istorie

Afaceri care le-au adus milioane de dolari. 9 celebritati devenite antreprenori de succes

Cel mai bogat om din lume are o dilema. Carlos Slim nu stie cui sa-i lase averea