Potrivit lui Coraci, noul Contract Colectiv de Munca la nivel national a fost negociat pentru anii 2011-2014 si urmeaza sa fie semnat de cele doua parti vineri, la sediul Consiliului Economic si Social (CES).

Am marit salariul de referinta la 700 de lei, dar nu am putut pastra aceiasi coeficienti de ierarhizare, pentru ca fondul de salarii ar fi crescut la o valoare pe care patronii nu o puteau sustine. Astfel, cea mai mare crestere va fi la nivelul muncitorilor necalificati, adica 100 de lei in plus. In acelasi timp, pentru maistri si subingineri am pastrat acelasi coeficient de 1,3, in conditiile in care patronii se confrunta cu un mare deficit de specialisti”, a spus Coraci.

Astfel, daca anul acesta salariul minim pentru maistri este de 780 de lei, in 2011 va fi de 910 lei, aceasta fiind si cea mai semnificativa majorare salariala in sectorul privat.

Potrivit lui Coraci, coeficientul pentru muncitori calificati a fost scazut de la 1,2 la 1,1. Astfel, daca in 2010 salariul minim al unui muncitor calificat este de 720 de lei, in 2011 acesta va fi de 770 de lei.

In acelasi timp, coeficientul pentru angajatii cu studii superioare a fost diminuat de la 2 la 1,72. In consecinta, daca in acest an salariul minim pentru studii superioare este 1.200 de lei, in 2011 castigul lunar va creste nesemnificativ, pana la 1.204 lei.

Salariul minim garantat in plata pentru anul 2011, stabilit de Executiv prin Hotarare de Guvern va fi de 670 de lei, insa partenerii sociali au negociat un salariu minim mai mare, in conditiile in care tot mai multi romani pleaca in strainatate, iar patronii raman fara muncitori calificati.

Patronatele sustin in acelasi timp ca majorarea salariului minim va duce si la reducerea evaziunii pe piata muncii, practica cel mai des intalnita fiind acordarea salariului minim in acte si restul in plic, la negru.

Discutiile despre majorarea salariului minim la o valoare mai mare decat cea stabilita de Guvern au inceput intre sindicate si patronate inca din vara, marul discordiei constituindu-l coeficientii de ierarhizare. Sindicatele nu voiau reducerea acestora, in timp ce patronatele sustineau ca o majorare a salariului de baza, in conditiile actualei grile, ar fi dus la o crestere nesustenabila a fondului de salarii.

Potrivit actelor normative care reglementeaza salarizarea pentru 2011, in Romania vor exista la anul trei salarii minime: coeficientul minim din legea-cadru a salarizarii, de 600 de lei, salariul minim stabilit de Guvern, de 670 de lei si cel negociat de partenerii sociali, de 700 de lei. Hotararea de Guvern pentru stabilirea salariului minim pentru anul viitor prevede, insa, ca si in sistemul bugetar salariul de baza va fi tot 670 de lei.