Salariile romanilor au crescut cu 7% in trimestrul al doilea, cel mai mult din UE
Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai mare crestere anualizata din UE a salariilor, de 7%, fata de un avans de 1,9% la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat. Costurile nesalariale asociate fortei de munca au urcat totodata in Romania cu 7,1%.
Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai mare crestere anualizata din UE a costului nominal orar al fortei de munca la nivelul intregii economii, de 7,1%. La nivelul Uniunii Europene a fost consemnat un avans de 1,8%.
Costurile orare ale fortei de munca au crescut cu 1,6% in zona euro in trimestrul al doilea fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.
Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Romania (7,1%), Finlanda (4,9%), Bulgaria si Letonia (4,8% fiecare), la polul opus sitandu-se Irlanda (0,4%), Spania si Olanda (0,5% fiecare).
Guvernul a majorat cu 8% salariile bugetarilor incepand de la 1 iunie si vrea sa efectueze in decembrie restituirea integrala a remuneratiei angajatilor din sistemul public la nivelul de la jumatatea anului 2010, anterior reducerii cu 25% agreate cu FMI. Bugetarii au mai beneficiat de la inceputul anului trecut de o majorare salariala de 15%.
Costul orar al fortei de munca este un indicator al productivitatii economice. Principalele componente ale indicatorului sunt salariile si costurile nesalariale.
Costurile salariale includ remuneratia directa, bonusuri, alocatii platite de angajator in numerar sau in natura in schimbul muncii depuse, transferuri catre fonduri de economii ale angajatilor, plati aferente zilelor de concediu platit si cheltuieli asociate precum automobilele de la firma, carburanti sau hrana.
Costurile nesalariale se refera la contributii sociale si taxe in domeniul muncii, din care se extrag subventiile menite sa returneze partial sau total cheltuielile inregistrate de angajator.
Pe acelasi subiect: