Potrivit studiului "Romanii din Italia intre respingere si acceptare", 62% din romanii din aceasta tara au declarat ca vor mai degraba sa se stabileasca definitiv in Italia decat sa se intoarca in Romania.

Atasamentul romanilor fata de Italia este demonstrat si de faptul ca intre 2001 si 2007, peste 40.000 de copii romani s-au nascut in aceasta tara si 9.000 de romani au devenit cetateni italieni.

Statisticile mai arata, totodata, ca in scolile italiene sunt inscrisi peste 150.000 de elevi romani si aproape 3.000 de studenti studiaza in universitatile din Italia.

Peste jumatate dintre romanii intervievati au raspuns, totodata, ca in propria casa vorbesc atat in italiana, cat si in romana, in timp ce unul din trei romani a spus ca la el in casa se vorbeste doar in italiana.

La intrebarea daca ar trebui sa plece din Italia si sa se stabilesca in alta tara, putini romani au raspuns ca s-ar intoarce in Romania.

Mai mult de jumatate dintre respondenti au indicat Marea Britanie ca tara in care ar prefera sa plece din Italia, urmata de Germania, Suedia, Austria, Tarile de Jos sau Norvegia.

Potrivit raportului, imigrantii reprezinta doua treimi din cererea de forta de munca din Italia, iar romanii se afla pe primul loc la numarul de angajati straini. Cea mai mare crestere a numarului de lucratori romani din Italia s-a produs in perioada 2005-2008, cand numarul acestora a ajuns de la 245.000 la 674.000.

Potrivit autoritatilor, in prezent, peste un milion de romani sunt inregistrati ca avand resedinta in Italia.