Emigrantii romani, pe locul al doilea in Italia la antreprenoriat
Romanii se afla pe locul al doilea in Italia, dupa marocani, cand vine vorba de antreprenoriat in randul emigrantilor. Potrivit unui raport dat publicitatii de Confederatia Caritas Romania, in 2009, peste 28.000 de romani erau titulari de firme in Italia. Numarul lor a crescut de aproape zece ori comparativ cu anul 2003.
Din raportul de cercetare "Romanii din Italia intre respingere si acceptare" rezulta ca la jumatatea anului trecut 28.580 de romani erau titulari de firme in Italia, 9.000 de romani punandu-se pe picioare numai in 2007 propriile afaceri .
Domeniile in care si-au deschis afaceri cei mai multi romani sunt constructiile – 80,5%, comertul – 5,5%, manufactura – 4,9% sau transporturile – 2,1%.
Potrivit realizatorilor studiului, daca la inceput deschiderea unei afaceri reprezenta o solutie pentru depasirea restrictiilor la libera circulatie, impuse cetatenilor necomunitari, dupa intrarea Romaniei in UE, infiintarea unei firme a fost mai degraba un raspuns la oportunitatile precare oferite de piata muncii.
In general, romanii au ajuns la o activitate proprie dupa cativa ani de munca, valorificand economiile accumulate si fara a recurge la imprumuturi.
Nu este exclus insa ca uneori pozitia de antreprenor sa fie o forma de camuflare temporara a situatiei de somaj, mai explica realizatorii studiului.
Potrivit raportului, imigrantii reprezinta doua treimi din cererea de forta de munca din Italia, iar romanii se afla pe primul loc la numarul de angajati straini. Cea mai mare crestere a numarului de lucratori romani din Italia s-a produs in perioada 2005-2008, cand numarul acestora a ajuns de la 245.000 la 674.000.
Potrivit autoritatilor, in prezent, peste un milion de romani sunt inregistrati ca avand resedinta in Italia.
Pe acelasi subiect: