Negocierile la Finante au fost reluate! Protestatarii nu intra la lucru pana nu-si primesc stimulentele inapoi!
Liderii sindicali si alti reprezentanti ai salariatilor din Finante au inceput o noua runda de negocieri cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si cu alti oficiali ai ministerului. Salariatii aflati in fata cabinetul ministrului spun ca singura solutie pentru a renunta la protest este ca la finalul negocierilor sa se decida primirea stimulentelor pe ultimele doua luni si obtinerea unor salarii decente. Negocieri sunt si la Ministerul Muncii, unde ministrul Ioan Botis incearca sa-i convinga pe salariatii din agentiile de ocupare, inspectorate de munca si case de pensii sa-si reia activitatea.
La intrarea in institutie, ministrul a spus ca greva salariatilor din Ministerul Finantelor nu este legala, intrucat protestul spontan declansat ieri a continuat si astazi, iar cei care participa nu vor fi platiti pentru aceasta perioada.
"Cei care nu respecta legea vor suporta consecintele. Cine nu e la serviciu, nu va fi platit. Ieri a fost o greva spontana, azi vad ca protestul continua", a spus Ialomitianu.
In cursul diminetii, Ialomitianu a fost la Guvern, impreuna cu ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, si presedintele ANAF, Sorin Blejnar, pentru a avea o noua discutie cu premierul Emil Boc despre protestele angajatilor pentru neplata stimulentelor.
Sanctiunile care vor fi aplicate celor care au oprit lucrul nu sunt foarte clare, in conditiile in care notiunea de protest spontan nu exista in legea conflictelor de munca. In astfel de cazuri se aplica regulamentele de ordine interioara si se infiinteaza comisii de disciplina care analizeaza situatia. Cel mai probabil, protestatarii vor fi sanctionati cu taieri de salarii pentru perioadele nemuncite.
Peste 200 de angajati ai Ministerului Finantelor si-au petrecut noaptea in institutie, asteptand rezultatul discutiilor dintre liderii sindicali si ministrul de resort. Dupa ce aseara a plecat din minister sub escorta, Gheorghe Ialomitianu s-a intors in jurul orei 0.15 si a discutat pana la ora 4.00 dimineata cu sindicalistii, fara rezultat insa.
"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala, celor care au o contributie substantiala la realizarea veniturilor la bugetul de stat. In momentul de fata, Romania este pe ultimul loc la incasari la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria avand 40%. Trebuie sa avem criterii de eficienta. Aceasta institutie trebuie restructurata, reorganizata, ca sa fie o institutie apreciata de contribuabili, pentru a nu fi in situatia de a taia cheltuielile institutiilor publice si toate institutiile sa functioneze in conditii de normalitate", spunea Ialomitianu, dupa negocirile de azi noapte cu protestatarii, scrie Mediafax.
De altfel, aceasta este si pozitia adoptata de seful Executivului, premierul Emil Boc declarand aseara, la postul public de televiziune, ca Guvernul va aplica legea "cu toate consecintele" in cazul in care protestul declansat de catre angajatii din Ministerul Finantelor se va extinde si la nivelul altor institutii. Primul ministru a mai transmis protestatarilor de la Finante sa combata evaziunea peste plan si apoi vor primi stimulente.
Pe de alta parte, presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat ca oamenii nu vor pleca si nu vor relua activitatea pana cand nu-si vor obtine drepturile inapoi si a precizat ca are semnale ca mai multi angajati din institutii publice din tara sunt pregatiti sa vina la Bucuresti sa-si sustina colegii.
“Intre 200 si 300 de angajati si-au petrecut noaptea in minister, asteptand rezultatul negocierilor. Ministrul nu vrea sa cedeze, motiv pentru care vom sta aici si suntem dispusi la alte negocieri in cursul zilei de astazi. Primesc telefoane din tara ca si alti angajati nemultumiti se pregatesc sa vina la Bucuresti, pentru a-si sustine colegii”, a spus Marica, pentru incont.ro.
Liderul sindical a precizat ca actiunea de la Ministerul de Finante si din alte institutii publice din tara nu a fost organizata de sindicat si ca liderii sindicali se afla acolo pentru a avea grija sa nu aiba loc incidente si sa le asigure protestatarilor apa si mancare.
Federatiile din educatie si protectie sociala, precum si politistii, s-au declarat solidari cu protestatarii de la Finante si au atras atentia ca activitatea ar putea fi oprita si in scoli si in centrele de asistenta sociala.
Ieri, dupa declansarea protestului spontan de la Finante, functionarii publici din tot mai multe institutii publice (administratii financiare, trezorerii, case de pensii, inspectorate teritoriale de munca) din tara, precum si anagajatii Ministerului Muncii au interupt lucrul.
Mai multe despre:
#Ministerul Finantelor#Gheorghe Ialomitianu#protest spontan#proteste Finante#salarii bugetari
Pe acelasi subiect: