Profesorii se pregatesc si ei sa iasa in strada
UPDATE Anunturile sindicatelor privind declansarea protestelor de strada se inmultesc de la o zi la alta. Astazi profesorii au anuntat ca au inceput discutiile pentru declansarea protestelor. Ei sunt nemultumiti ca Guvernul a decis eliminarea a 15.000 de posturi din sistem, fara o analiza prealabila, si ca Ministerul Educatiei nu vrea sa acorde protectie sociala persoanelor concediate.
"Masurile despre care discuta Ministerul Educatiei sunt cu totul neproductive. Suntem uimiti ca, desi legislatia prevede acordarea celui de-al 13-lea salariu, cei din Minister spun ca nu s-ar mai da. Astfel de masuri dovedesc un dispret total din partea Ministerului Educatiei. În acest an se doreste desfiintarea invatamantului romanesc", a spus presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.
Discutiile dintre reprezentantii sindicatelor si Ministerul Educatiei au durat mai bine de cinci ore si nu au dus la nicio intelegere intre cele doua parti.
Anterior, reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN) s-au retras de la discutiile de la Ministerul Educatiei pe tema disponibilizarilor din sistem, din cauza refuzului Guvernului de a acorda plati compansatorii si protectie sociala pentru profesorii care vor fi concediati.
"Ministerul Educatiei nu are niciun program de protectie sociala, dar se discuta in continuare despre disponibilizari. Ne-am retras pana cand domnul ministru va întelege ca acesti oameni trebuie protejati", a declarat secretarul general de la FEN, Constantin Ciosu.
El a mai precizat ca FEN nu va mai participa la negocierile de la Ministerul Educatiei pana cand partea guvernamentala nu va veni cu un program de protectie sociala pentru cei disponibilizati.
“Asa cum s-au dat plati compensatorii pentru cei care au fost concediati din economie, asa cum ministrul Berceanu pregateste o ordonanta pentru a acorda astfel de plati celor de la CFR Marfa, vrem ca si cei care pleaca din sistemul de educatie sa beneficieze de un astfel de program, pana isi gasesc un nou loc de munca”, a mai spus Ciosu.
Negocierile de la Ministerul Educatiei au inceput dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede eliminarea a 15.000 de posturi din sistemul de invatamant, incepand cu 1 septembrie 2010. Sindicatele sustin ca inca nu se stie despre cati oameni care isi vor pierde locurile de munca este vorba, o analiza urmand a fi facuta ulterior.
Pe acelasi subiect: