"Detinutii nu intarzie la serviciu, nu vin beti, nu cer concediu. Masa le-o asiguram noi, paza - tot noi. Mai putin transportul, pentru ca nu avem masini. In plus, firmele mai au si alte avantaje. Folosirea detinutilor la munca nu implica incheierea unor contracte de munca cu acestia, ci incheierea unui contract de prestari servicii intre societate si penitenciar. De aici, scutirea de la plata obligatiilor fata de bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor de sanatate, fond de somaj etc", a explicat oficialul penitenciarului.

In privinta platii muncii detinutilor, inspectorul-sef Micu spune ca totul este pe baza de negociere, in functie de contract, de obiectul de activitate, de durata, de numarul detinutilor etc.

Oricum, negocierea porneste de la salariul minim pe economie (700 lei) plus TVA. Aceasta ar fi contravaloarea muncii unui detinut: opt ore pe zi, 21 de zile lucratoare.

Penitenciarul Jilava nu duce lipsa de asemenea contracte. "Chiar azi a sunat o doamna care doreste sa angajeze detinuti pentru muncile agricole. Activitatile pe care le prestam sunt insa foarte diverse. Spre exemplu, am lucrat la reabilitarea termica a blocurilor de pe Stefan cel Mare. Avem o echipa de constructori care au realizat o casa pentru un particular. Au facut totul de la fundatie pana la finisaje", a mai precizat pentru inspectorul-sef Micu.

Citeste continuarea in Gandul!