OIM: Peste 200 mil. de oameni nu au loc de munca in 2012. Numai 6 tari dezvoltate au reusit cresterea numarului de angajati in criza
Austeritatea si masurile prost concepute de reforma in campul muncii au impiedicat crearea de noi job-uri, antrenand o situatie "alarmanta" pe piata mondiala a fortei de munca, care nu da semne de redresare, avertizeaza Organizatia Internationala a Muncii (OIM) intr-un raport.
In statele cu economie dezvoltata, in special in Europa, conditiile de pe piata muncii nu vor reveni la nivelurile anterioare crizei, din 2008, decat la sfarsitul anului 2016, cu doi ani mai tarziu decat se estima anterior, in principal din cauza unei noi incetiniri a productiei economice.
Numarul somerilor din intreaga lume va creste in acest an la 202 milioane, de la 196 milioane la finele anului trecut, astfel ca rata somajului va urca la 6,1%, estimeaza OIM, agentie din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, in raportul anual World of Work prezentat luni.
Cei care cauta locuri de munca pe termen lung sunt "demoralizati", iar 40% dintre persoanele cu varsta intre 25-49 de ani care cauta de lucru in state cu economii dezvoltate sunt fara ocupatie de cel putin un an, se arata in raport.
Somajul in randul tinerilor a crescut puternic, accentuand riscul tulburarilor sociale, in special in anumite regiuni din Africa si Orientul Mijlociu.
Piata muncii s-a deteriorat in ultimele sase luni in intreaga lume, dar mai ales in Europa, unde somajul creste puternic.
"Viziunea ingusta a multor tari din zona euro asupra austeritatii fiscale adanceste criza locurilor de munca si ar putea conduce la o noua recesiune in Europa. in plus, exista tot mai putin progres in alte parti ale lumii, spre exemplu in Statele Unite, unde reducerea somajului pare ca intrat pe un trend de incetinire", noteaza OIM.
Revigorarae pietei muncii s-a oprit si in Japonia, iar ratele somajului au stagnat in China, India si Arabia Saudita, se spune in raport. Intre timp, America Latina arata ceva mai bine, datorita evolutiilor pozitive din Argentina, Brazilia si Mexic.
In Spania, somajul a urcat la peste 24% la sfarsitul lunii martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. Numarul somerilor din Franta a crescut in martie pentru cea de-a 11-a Luna consecutiv si se apropie de pragul de 3 milioane, cel mai ridicat nivel din septembrie 1999.
Uniunea Europeana, care genereaza circa 20% din productia economica mondiala, nu a reusit inca sa gaseasca un echilibru intre austeritate si crestere economica, dupa un deceniu de cheltuieli publice scapate de sub control incheiat, se pare, cu o recesiune in W.
Numai sase state cu economii dezvoltate au inregistrat in ultimii cinci ani cresterea numarului de angajati - Austria, Germania, Israel, Luxemburg, Malta si Polonia, releva raportul.
Pe acelasi subiect: