Hollande, care isi va prelua atributiile pe 15 mai, a declarat inainte de victoria in alegeri ca va incerca sa impuna penalizari financiare companiilor profitabile care anunta concedieri doar pentru a-si mari pretul actiunilor, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

In conditiile unor concedieri anticipate la companii precum retailerul Carrefour si producatorii auto General Motors (GM) si Peugeot-Citroen, principalul consilier al viitorului presedinte, Michel Sapin, a spus ca Hollande isi va respecta rapid angajamentul.

Sapin, considerat drept posibil viitor prim-ministru sau ministru de Finante, a spus ca scopul este ca astfel de concedieri sa devina "extrem de costisitoare”.

GM a anuntat miercuri ca va analiza inchiderea unei fabrici la Strasbourg, in estul Frantei, iar analistii anticipeaza ca Peugeot Citroen va inchide in acest an un centru mare de productie la nord de Paris.

Exista totodata temeri ca si Carrefour va desfiinta 3.000-5.000 de locuri de munca, cu toate ca viitorul director general al grupului, George Plassat, a refuzat sa confirme acest fapt la discutiile de joi cu sindicatele.

Hollande s-a angajat sa tempereze austeritatea din Europa, sa creeze 150.000 de locuri de munca, cu ajutorul statului, si sa incerce inversarea trendului ascendent al somajului, in prezent de aproape 10%, pe parcursul mandatului sau de cinci ani.