In opinia acestuia, modificarile supuse dezbaterii publice permit angajatorilor sa abuzeze de contracte de munca pe perioada determinata, iar acest lucru, coroborat cu posibilitatea "inchirierii" de forta de munca prin agenti de munca, vor duce la precarizarea locurilor de munca care, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), inseamna "drumul catre exploatare".

"Prin aceasta modificare ne indepartam in mod categoric de traditiile legislative in domeniu. Este pentru prima data cand se creeaza multiple instrumente legale care incurajeaza utilizarea muncii pe perioada determinata in defavoarea contractelor de munca pe perioada nedeterminata. Intentia declarata a initiatorilor, de flexibilizare a raporturilor de munca, nu si-a gasit cea mai buna formula de aplicare practica. In masura in care angajatorii vor abuza de aceste modificari, din flexibilizarea fortei de munca se va ajunge la insecuritatea/precarizarea locurilor de munca", a aratat Costel Gilca.

Pe de alta parte, el a precizat ca sentimentul de insecuritate, care va fi transmis lucratorilor, ii va determina pe acestia sa accepte orice slujba, indiferent de conditiile de munca, doar pentru a avea un venit.

"Extinderea termenului pentru care se pot incheia contracte pe durata determinata, eliminarea limitei de trei contracte succesive pentru perioada de proba, majorarea perioadei de proba sau a perioadei de angajare a agentilor de munca temporara, dar si conditiile utilizarii agentilor de munca temporari sunt instrumente de lucru in favoarea angajatorilor", a mai spus Costel Gilca.

"Plusul major al acestor modificari il constituie posibilitatea angajatorului ca, in situatia in care se afla in dificultati economice, sa nu mai recurga la concedieri, ci la reducerea programului de lucru, salvandu-se astfel locuri de munca. O astfel de masura se impunea de multa vreme. Criza economica a gasit Romania nepregatita din punct de vedere legislativ. Instrumentele pe care un angajator le avea la indemana erau putine si clare: concedierea salariatilor sau inchiderea companiei/sectiei", a mai spus expertul in dreptul muncii.

El a aratat ca in perioada de criza, angajatorii au recurs la tot felul de subterfugii pentru a evita inchiderea societatii sau concedierile, una dintre masurile cele mai frecvente fiind aceea de a obliga sau ruga angajatii sa solicite concedii fara plata.

Vezi AICI care sunt modificarile propuse la Codul Muncii!