Aproape de jumatatea anului trecut, presedintele Traian Basescu facea un anunt bomba: salariile bugetarilor urmau sa fie taiate, de la 1 iulie, cu 25%.

In acelasi timp, pensiile si o serie de ajutoare sociale pierdeau 15%, de la aceeasi data.

Dupa contestarea actului normativ la Curtea Costitutionala (CCR), de catre Opozitie, singurii care au iesit castigatori au fost pensionarii, care au ramas cu veniturile intregi. Reversul medaliei a fost cresterea TVA-ului la 24%.

Taierea salariilor bugetarilor a fost declarata constitutionala, dar doar pana la finele anului 2010.

Salariile bugetarilor vor creste. Ramane de vazut cu cat!

Si daca angajatii statului abia au asteptat sfarsitul anului, pentru a-si primi banii luati inapoi, surpriza a venit in luna noiembrie, cand Guvernul a anuntat cu surle si trambite ca lefurile bugetarilor vor creste in 2011 cu 15%, odata cu aplicarea noii legi a salarizarii.

Fericirea functionarilor statului n-a durat mult, pentru ca in curand acestia si-au dat seama ca cei 15% vor fi doar o recuperare din taierea cu un sfert a salariilor, nicidecum o majorare.

Si daca CCR acceptase taierea salariilor doar pana la sfarsitul anului 2010, judecatorii au declarat, in mod surprinzator legea salarizarii constitutionala, in ciuda faptului ca actul normativ prelungeste perioada in care salariile angajatilor de la stat raman reduse.

Insa nici cresterea cu 15% nu este batuta in cuie. Aceasta se va aplica doar pe hartie, pentru ca, in termeni reali, recunosc chiar si autoritatile ca majorarea nu va depasi 2%. Si asta pentru ca, desi se aplica majorarea de 15%, se elimina al 13-lea salariu si primele de vacanta. Daca se ia in calcul si inflatia prognozata pentru la anul, puterea de cumparare a bugetarilor va fi cam aceeasi ca in anul trecut.

Dupa calculele sindicatelor salariile nu numai ca nu vor creste in acest an, ci chiar vor scadea, dat fiind ca prima de vacanta si cel de-al 13-lea salariu – venituri care vor fi eliminate in 2011, reprezinta peste 15% din venitul angajatilor statului.

Salariul minim in privat creste cu 100 de lei. Doar pentru unii!

Dupa majorarea salariului minim pe economie, negociat intre sindicate si patronate, la 700 de lei, s-ar putea spune ca angajatii din sectorul privat au mai multe motive de bucurie decat cei de la stat. Dar nici aici lucrurile nu stau chiar asa de bine, in conditiile in care, desi s-a majorat baza, partenerii sociali au modificat coeficientii de ierarhizare. Cu alte cuvinte, salariile la patron, in functie de studii, nu vor creste direct proportional cu majorarea bazei.

In consecinta, unele salarii vor creste mai putin sau cu valori nesemnificative. Este cazul angajatilor cu studii superioare, pentru care salariul minim creste cu doar… 4 lei!

Iata mai jos cum s-au modificat coeficientii si ce salarii minime se vor practica in acest an, in functie de studii:

                                         2010                                                                2011

CALIFICARE
COEFICIENT
SALARIU
CALIFICARE
COEFICIENT
SALARIU
Necalificati 1 600 Necalificati 1 700
Calificati (liceu) 1,2 720 Calificati (liceu) 1,1 770
Studii postliceale 1,25 750 Studii postliceale 1,15 805
Maistri 1,3 780 Maistri 1,3 910
Studii superioare 2 1.200 Studii superioare 1,72 1.204
 

Contractul Colectiv de Munca (CCM) la nivel national, negociat intre sindicate si patronate, se va aplica pana in 2014, singurele clauze care vor fi negociate anual fiind salariul minim si coeficientii de ierarhizare.

CCM la nivel national, negociat intre sindicate si patronate, are putere de lege si trebuie aplicat de toti patronii din Romania, din 2011.