In luna mai firmele vor fi verificate zilnic de echipe de control ale guvernului
Inspectorii de munca si de la Garda Financiara, insotiti de jandarmi si politisti, vor verifica zilnic, pana in 31 mai, daca angajatorii din Capitala respecta noile prevederi ale Codului Muncii, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant de la ITM Bucuresti, Marilena Balabuti.
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a anuntat ca, incepand de marti, echipele mixte de control vor incepe sa faca verificari in toate domeniile de activitate, cele mai vizate fiind insa comunicatiile, firmele de sondare a opiniei publice, difuzarea presei sau din constructii, de unde se primesc cele mai multe sesizari.
Marilena Balabuti a precizat ca planul comun de actiune vizeaza identificarea si sanctionarea cazurilor de munca nedeclarata.
Purtatorul de cuvant de la ITM Bucuresti a atras atentia ca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii s-au inasprit sanctiunile pentru munca la negru, amintind ca amenda pentru pana la cinci persoane, depistate ca muncesc fara forme legale, a crescut de la 3.000 - 4.000 de lei la 10.000 - 20.000 de lei iar daca numarul celor care muncesc fara contract de munca depaseste cinci persoane pedeapsa este anchisoare de la unu la doi ani sau amenda penala.
Reprezentanta ITM Bucuresti a mai precizat ca, incepand de luni, pot fi sanctionate, cu amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei, si persoanele fizice care muncesc la negru.
De asemenea, angajatorii care refuza accesul inspectorilor de munca in interiorul unitatilor, dar si cei care nu prezinta documentele solicitate pentru control risca inchisoare de la sase luni la un an sau amenda penala.
Marilena Balabuti a mai declarat ca in competenta inspectorilor de munca intra si refuzul angajatorului de a inregistra demisia sau angajarea fara certificat medical.
Totodata, ea a atras atentia angajatorilor ca au obligatia de a-si adapta documentele din firma in conformitate cu noile prevederi din Codul Muncii.
ITM Bucuresti va trimite zilnic pe teren, incepand de marti, circa 50 de inspectori de munca, actiunile de verificare putand avea loc si noaptea daca activitatile presupun munca in timpul noptii.
Marilena Balabuti a declarat ca in 2 iunie va fi facuta evaluarea activitatii echipelor mixte de control.
Ea a mai precizat ca in 2011, datorita intensificarii numarului de controale, numarul persoanelor care muncesc la negru a ajuns, in primele patru luni ale anului, la 1.862, fata de 166 descoperite in aceeasi perioada a anului trecut.
Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a declarat, vineri, ca a aprobat planul de actiune privind combaterea muncii la negru si a anuntat ca va evalua lunar sefii inspectoratelor de munca, carora le-a atras atentia ca trebuie sa aiba un singur stapan, adica legea.
Premierul Emil Boc, ministru interimar al Muncii, a anuntat vineri, dupa o intalnire cu sefii inspectoratelor teritoriale de munca (ITM), ca a aprobat planul de actiune al Inspectiei Muncii, Politiei, Garzii Financiare si Jandarmeriei privind combaterea muncii la negru, iar echipe mixte de control vor incepe sa faca verificari in toata tara.
Emil Boc a precizat ca scopul acestor controale este sa creasca numarul contractelor de munca astfel incat statul sa plateasca mai putin pentru asistenta sociala.
Ministrul intermar al Muncii a mai spus ca a transmis sefilor inspectoratelor de munca ca nimeni nu e mai presus de lege iar ei nu raspund in fata unui politician local, intrucat au un singur stapan: legea.
"Voi evalua lunar activitatea sefilor ITM si voi lua decizii. Nu au obligatii decat fata de lege. Sper ca si celelalte institutii ale statului sa dea dovada de intransigenta", a mai spus Boc.
El a mai spus ca echipele mixte de control vor merge mai intai acolo unde evaziunea fiscala este mai mare si s-a decis formarea de echipe mixte pentru a nu putea fi musamalizate neregulile descoperite.
Pe acelasi subiect: