Insasi Oprah recunoaste: "Este cel mai frumos job din lume”. O noua profesie ia nastere pe piata muncii
Cei mai multi oameni spun ca in viziunea lor, jobul ideal este acela in care combina utilul cu placutul, iar biroul devine un spatiu mobil. In opinia multora, joburile din industria turismului sunt cele mai frumoase din lume, pentru ca presupun calatorii de care se pot bucura si pe plan personal, nu doar profesional, in ciuda tuturor responsabilitatilor. Ce spun insa specialistii din domeniu, si mai ales, care este cel mai bine vazut job la ora actuala?
„Exista oameni care marturisesc ca le-ar fi placut sa lucreze in turism, dar n-au avut niciodata curajul s-o faca. Sunt altii, insa, care-si traiesc visul”, scriu jurnalistii de la Forbes.
„O modalitate prin care poti sa patrunzi in aceasta industrie si sa faci bani o reprezinta consilierea in calatoriile de lux. Astfel de consultanti provin din toate domeniile, nu sunt specializati neaparat in turism. De pilda, pot ajunge sa faca asta avocati, stilisti, cosmeticieni, jurnalisti, profesori si asa mai departe. Insasi Oprah a numit aceasta profesie ca fiind <<cel mai fericit job din America>>”, relateaza revista americana Forbes.
Cresterea afacerilor din turism si activitati asociate industriei (7,2%) a fost mai mare decat in oricare alt sector din Statele Unite, potrivit Departamentului de Comert.
Cum fac unii bani planificand calatoriile altora
Practic, acest job presupune planificarea calatoriilor altora, fie ca vorbim despre deplasari profesionale, fie ca vorbim despre vacante de relaxare. Potrivit Virtuoso Travel Week, agentii americani care se ocupa cu acest business au atins in cativa ani afaceri de milioane de dolari, scrie Forbes. Multi dintre ei au parasit pozitii de succes din multinationale pentru a-si deschide o afacere in industria turismului.
Ce-ti trebuie sa devii consultant in calatorii de lux
Pentru ca fiecare noua provocare presupune si riscuri, in prima faza cei care-si doresc o cariera in acest domeniu, trebuie sa tina cont de urmatoarele lucruri:
1. Sa fie pasionati de calatorii, sa le considere un stil de viata si nu un simplu hobby. „Trebuie sa-ti placa la nebunie sa calatoresti, sa impartasesti aceasta pasiune cu ceilalti. Multe aspecte ale acestui job pot parea absolut fascinante, dar in realitate nu este chiar asa, ca-n orice domeniu, de fapt”, atrage atentia Annie Fitzsimmons, jurnalist freelancer, specializat pe turism, in articolul din Forbes.
2. Au nevoie sa consulte cateva carti, trucuri de afaceri, strategii etc. Inainte de a incepe transformarea in viata profesionala, trebuie sa-si faca o lista cu oameni pe care ar putea sa-i contacteze in prima instanta, pentru referinte si puncte de pornire. In al doilea rand, trebuie sa se gandeasca ca jobul lor presupune ca rezolve problemele si dorintele celorlalti si in acelasi timp, isi indeplinesc ei insisi un vis.
3. Trebuie sa aiba capacitatea de a furniza produsul final, si anume: aceia care cauta un consilier isi permit sa plateasca mai mult, motiv pentru care consultantii trebuie sa-si fixeze concepte bine stabilite. Orice mic efort al consultantului trebuie sa le usureze munca si sa-i incante clientii, sa-i faca multumiti. Potrivit Virtuoso Travel Week, persoanele care rezerva online, fie cazari, fie bilete de avion, de tren ori masini, sunt satisfacuti in proportie de 28%, in timp ce aceia care apeleaza la un consultant sunt in masura de 78% multumiti de serviciile acestuia.
4. Sa se asocieze, sa intre in parteneriat cu un consortiu de calatorii ori cu o agentie de turism renumita pe piata.
5. Sa se aboneze la revistele de specialitate, la nesletterele acestora, datorita informatiilor valoroase pe care le furnizeaza.
6. Sa foloseasca retelele de socializare pentru a-si promova oferta, pentru a se face cunoscuti pe piata.
Pe acelasi subiect: