Baciul Stefan a pastorit oile de cand se stie. Are 4 copii si 15 nepoti, dar nici acum, la aproape suta de ani, nu vrea sa isi traga sufletul.

"Cand am fost de 91 de ani, mi-o facut contract de munca si asta toamna m-o dat in somaj si cand m-am dus astia si-au facut cruce. Peste cateva zile, ma duc sa-mi iau primul somaj. La 95 de ani iau primul somaj", povesteste baciul.

Zvelt, uscativ si foarte sprinten pentru varsta lui, baciul Stefan este o colectie vie de vorbe de duh. Isi aminteste cum pleca cu oile, in trashumanta, din varful Muntilor Retezat pana in Campia Baraganului. Cainii lui bravi, cum numai ciobanestii sunt, i-au fost ajutoare de nadejde si l-au scos de cateva ori din coltii ursilor. 

Aproape de Ciula Mare, in Tara Hategului, un om de afaceri din Valea Jiului l-a tocmit la stana lui de peste 1.000 de oi.

Acum fiind o iarna mai grea, l-am dat in somaj, dar nu-i convine in somaj, vrea inapoi la oi, i-am promis ca de la Pasti il angajez din nou. Va scoate pe dvs. la pensie, ne scoate pe toti", spune Emil Parau, patronul ciobanului.

 Cand s-au trezit cu baciul Stefan la ghiseu, angajatii de la Somaj au ramas fara grai.

"Am ramas surprins cum un om la peste 90 de ani, cum e el, e in somaj si ar vrea sa isi gaseasca de lucru. Indeplineste toate conditiile legale sa ia somaj", explica Vasile Iorgovan Velichi, director AJOFM Hunedoara.

Ciobanul insa nici nu se gandeste sa traiasca din cei 400 de lei de la stat. De cum da firul ierbii, iese iar pe creste.