Potrivit INS, salariul mediu brut ajunsese in martie la 2.074 de lei, de asemenea in urcare cu 6,9%.

Salariatii ale caror salarii au crescut cel mai mult in martie – cu 35%, au fost cei din intermedieri financiare si cei din fabricarea produselor din tutun. Astfel, angajatii din intermedieri financiare si asigurari au ajuns la un salariu mediu net care se apropie de 4.000 de lei, castigul brut depasind 5.600 de lei.

Cresteri salariale cuprinse intre 10% si 25% s-au inregistrat si in fabricarea produselor nemetalice si in industria extractiva.

Statistica mai informeaza ca scaderile salariale in luna martie au fost nesemnificative, acestea inregistrandu-se in activitatile de cercetare-dezvoltare, cu 0,6%, si in sanatate si asistenta sociala, cu 0,1%.

Cele mai mici salarii au fost castigate, in martie, de salariatii hotelurilor si restaurantelor, sub 800 de lei.

Si salariile bugetarilor au crescut in martie, chiar daca nu cu procente la fel de mari ca in lunile precedente. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in invatamant, cu 5%, si in administratia publica, cu aproape 3%. Cresterile s-au datorat unor prime ocazionale, cum ar fi cele de Pasti, sau acordarii celui de-al 13-lea salariu celor care nu l-au primit in februarie.

INS atentioneaza insa ca in categoria “sectorul bugetar”, care cuprinde angajatii din administratie, educatie, sanatate si asistenta sociala, intra si angajatii din invatamantul privat sau cei din asistenta sociala acordata de ONG-uri, care tin de sectorul privat.