Ialomitianu: Nu se poate spune ca am cedat de frica! Fondul de stimulente exista si e suficient!
Ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu (foto) declara, intr-un interviu pentru Gandul, ca ministerul are disponibila suma de 300 de milioane de lei pentru "stimulente si investitii", care este suficienta, precizand ca nu se poate spune ca a cedat de frica solicitarilor protestatarilor din MFP.
Ministrul de Finante il acuza pe Sebastian Vladescu, predecesorul sau, ca acordarea stimulentelor a fost facuta "arbitrar si nu pe criterii de performanta".
Intrebat daca a cedat de frica, Ialomitianu raspunde: "Nu, nu e nicidecum o infrangere si nici nu se poate spune ca am cedat de frica, pentru ca stimulentele trebuie date, dar numai pe criterii de performanta si nu arbitrar si pe criterii sociale, cum au cerut si acum liderii sindicali, lucru pe care trebuia sa-l faca si domnul Vladescu".
Ministrul nu a putut preciza cand vor fi platite angajatilor Ministerului de Finante stimulentele restante pe august si septembrie si cat totalizeaza acestea, precizand ca "trebuie sa se faca mai intai listele cu cei indreptatiti sa le primeasca, in functie de performantele fiecaruia, dupa o analiza pe fiecare angajat pe care o vor face toti directorii de directii din teritoriu".
"Apoi, listele trebuie validate de comisia pe care am infiintat-o si abia dupa aceea se vor plati si banii, nu va pot da cum un termen", a spus ministrul Finantelor.
In ceea ce-i priveste pe sefii din teritoriu si din centrala ministerului, acestia vor primi stimulente "doar daca au avut performante individuale, de exemplu s-au implicat si au depasit planul la incasari".
"Fondul pentru stimulente exista la minister si e suficient, 300 de milioane de lei ( 70 milioane euro n.r.) pentru stimulente si investitii ...", a spus Ialomitianu, intrebat de unde va lua banii pentru stimulente, fara a preciza insa cat se va aloca pentru stimulente si cat pentru investitii.
"Nu va pot spune in acest moment, pentru ca nu stiu inca la cat se va ridica totalul stimulentelor pe care trebuie sa le dam si care vor fi acordate numai in functie de performantele fiecaruia, cum v-am mai spus", a argumentat Ialomitianu.
El a exclus posibilitatea ca decizia sa de a relua plata stimulentelor in urma unei greve spontane sa-i determine si pe bugetarii din celelalte ministere sa treaca la actiuni similare daca vor sa obtina si ei ceva bani in plus.
"In nici un caz, exista un cadru legal pe care trebuie si vreau sa-l respect in privinta acordarii stimulentelor, se vor da numai pe criterii de performanta si numai acolo unde e cadru legal", a spus ministrul.
El a apreciat ca premierul Emil Boc nu e impotriva acordarii stimulentelor, ci considera ca acestea trebuie sa se dea, dar numai pe criterii de performanta.
Intrebat care crede ca va fi reactia presedintelui Traian Basescu, care a transmis cat se poate de clar sa fie taiate imediat orice sporuri si stimulente, Gheorghe Ialomitianu a evitat sa raspunda.
Anul trecut, fondul de stimulente cuprins in bugetul public a fost de 1,1 miliarde lei, din care cea mai mare suma a fost alocata Ministerului Finantelor, respectiv 890,7 milioane lei.
Pe acelasi subiect: