Intrebat cand ar putea fi declansata greva generala, Sebastian Oprescu a spus ca, probabil, acest lucru se va intampla odata cu asumarea raspunderii Guvernului pe Legea salarizarii.

Oprescu a precizat ca in urma deciziei presedintelui Traian Basescu de a retrimite in Parlament legea privind stimulentele au revenit problemele care au dus la conflictul spontan de munca din luna octombrie.

Presedintele SNFP a mai spus ca prin acordarea stimulentelor se asigura o echilibrare a salariilor, pentru ca cei care le primeau aveau un salariu de baza mai mic.

Liderii sindicatelor din administratie se intalnesc, joi, cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, unul dintre punctele de discutie fiind si retrimiterea la Parlament a Legii de aprobare a OUG 1/2010 privind stimulentele.

Intalnirea de la Ministerul Finantelor a fost programata inainte de decizia presedintelui Traian Basescu de a retrimite legea in Parlament, pe alte teme de discutie.

Presedintele Traian Basescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind ca aceasta creeaza discriminari in randul salariatilor din administratia publica, incalcand in mod vadit principiile salarizarii unitare.

Presedintele arata ca, in opinia sa, existenta unor fonduri precum cele la care face referire aceasta dispozitie, reglementate de articolul 227 din Ordonanta Guvernului 92/2003 privind Codul de procedura Fiscala, alimentate prin retinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, este de natura a produce dezechilibre si inechitati in colectarea si distribuirea fondurilor bugetare.

"In acest sens, consideram ca se impune abrogarea dispozitiilor legale care reglementeaza instituirea unor astfel fonduri care priveaza bugetul de stat de incasari in scopul stimularii personalului pentru indeplinirea atributiilor de serviciu", se arata in cererea de reexaminare.

Liderul SNFP declara, miercuri, pentru Mediafax, ca decizia presedintelui de a retrimite in Parlament legea privind stimulentele nu este corecta si nici morala, fiind un motiv de a bloca buna functionare a institutiilor publice.