Femei in CTRL: o romanca traieste visul american
Raluca Pacurar Pop are 30 de ani si s-a adaptat destul de bine la stilul de viata american. Plictisita de “ritmul prea incet din Romania”, Raluca a plecat peste Ocean ca sa isi incerce norocul in “tara tuturor posibilitatilor”. Si a reusit!
Raluca s-a specializat pe domeniul Banci/Burse la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, iar in 2003 a zis ca este momentul sa faca o schimbare radicala in viata ei. A plecat in State, iar acum se poate considera o americanca adevarata: locuieste in Seattle si lucreaza ca Operations and Strategy Consultant. Are un venit lunar “multumitor” si, din 2004, este proprietara unui apartament in downown Bellevue, Seattle.
America stralucitoare din filmele de la Hollywood vs America intunecata care nu apare pe marile ecrane.
America este, intr-adevar, ceea ce vedem la televizor si la cinema, ne spune Raluca, insa are si partile ei negative. “Diversitatea” este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine, din spusele Ralucai, stilul de viata american. “Este foarte adevarat ca exista americani care traiesc in zgarie nori de lux, merg la petreceri extravagante "on school nights" si dau mai mult pe o rochie decat altii pe jumate de an in chirie. La fel de adevarat este si faptul ca sunt familii intregi care traiesc pe bonuri de masa in orasele uitate de lume, cu magazine universale puturoase si restaurante al caror miros de urina si mucegai te face sa gandesti de doua ori inainte sa comanzi o ciorba, oricat de infometat ai fi. Mici orasele care nu seamana deloc cu America pe care o vedem in reclame si filme”, ne explica Raluca.
Fast food-ul - un stil de viata pentru americani
Aceeasi diversitate o vezi in toate obiceiurile care definesc stilul de viata, inclusiv alimentatia si preferintele pentru o forma de divertisment sau alta. Si da, americanii sunt innebuniti dupa fast food. Raluca insa nu a cazut in capcana acestui stil de alimentatie: mananca sanatos si in mare parte vegetarian. “Sunt orase unde mamele isi duc copiii la celebrul lor fast food de trei ori pe zi, si altele in care acel fast food nici macar nu exista, pentru ca este considerat un simbol al consumarismului exagerat si poarta o stigma sociala extrem de negativa”, spune Raluca.
America inseamna diversitate
Desi europenii vad americanii ca pe o natiune mai superficiala, Raluca a ajuns sa ii cunoasca destul de bine si sa isi dea seama ca exista mai multe categorii de oameni. “Sunt americani care au abonamente la balet si teatru si altii a caror idee despre divertisment este limitata la a urmari programe TV. Sunt persoane care nici nu stiu ca exista un muzeu in orasul lor, de cum ca avem o expozitie Picasso in oras pentru cateva luni, si altii (ca mine:)), care merg special pana in Atlanta ca sa vada expozitia Dali la The High Musem of Art. Sunt americani care nu stiu ca muzica country sau hip hop NU este singurul stil de muzica de pe planeta si altii care merg la orice concert sau opera de dragul experientei artistice si au respect pentru orice forma a ei”, ne dezvaluie Raluca.
Tara tuturor posibilitatilor
America i-a oferit Ralucai posibilitati. Atat din punct de vedere financiar, cat si al stilului de viata. “De exemplu, acum cateva saptamani m-am saturat de frigul si ploaia din Seattle si am simtit ca as vrea sa petrec un weekend lung in Vegas. In aceeasi seara am impachetat, am gasit un prieten care simtea la fel si eram in drum spre aeroport. Iti permite sa fii mult mai spontan si asta pentru mine e un mare plus”, spune Raluca. In Seattle, acolo unde locuieste Raluca, oamenii nu pun mare valoare pe felul in care se imbraca, pe eticheta si maniere. “Ai fi surprinsa sa vezi cate femei frumoase arata mai mult a barbati in hainele lor "de munte", complementate de papuci unisex si o totala lipsa de accesorii si makeup”. Raluca s-a adaptat bine la aceasta diversitate si se bucura de beneficiile de a fi americanca. Ii place America si pentru ca “americanilor nici nu le trece prin cap sa arunce hartia de la guma de mestecat pe jos, in trafic. Oriunde ai fi, in magazine, la aeroport, in linie sa iei telecabina la ski, nu exista conceptul de a "intra in fata", nu conteaza cine esti si cati bani ai in banca.”.