Exodul creierelor. De ce isi parasesc cei mai talentati salariati angajatorii. Majoritatea nu pleaca pentru salarii mai mari
Care este principalul motiv pentru care cei mai talentati angajati ai unei companii ajung sa renunte la joburile lor? “Iau aceasta decizie atunci cand simt ca nu se dezvolta suficient pe plan profesional, cand ajung in momentul in care nu mai au ce sa invete de la cei din jur, de la superiori”, este de parere cercetatoarea Diane Stafford.
“Angajatorii se plang deseori ca cei mai tineri si mai talentati subordonati ai lor ajung sa plece rapid din companii. Un studiu publicat vara aceasta in Harvard Business Review confirma faptul ca profesionistii din toate industriile ajung sa plece din companiile in care lucreaza. In general, vorbim despre cei mai apreciati angajati din corporatii”, noteaza Diane Stafford, citata de Business Insider.
Potrivit studiului Harvard Business Review, angajatii de pana in 30 de ani, cu studii superioare, experienta si referinte remarcabile, petrec, in medie, intr-o companie nu mai mult de doi ani si jumatate (in jur de 28 de luni).
Mai mult, cei mai multi dintre ei ajung sa-si depuna CV-urile si sa-si caute un alt loc de munca dupa un an petrecut la ultimul angajator. 95% dintre participantii la studiu au recunoscut ca sunt mereu in cautarea unui potential angajator, care sa le ofere dezvoltare profesionala, cat si oferte salariale mai atractive.
Cele mai multe cercetari de astazi arata ca angajatii tineri sunt dornici sa-si croiasca o cariera, sa invete, sa creasca intr-o companie, dar sa fie evaluati corect, sa simta ca sunt apreciati pentru munca lor, din toate punctele de vedere. Beth N. Carver, consultant in HR, si-a petrecut ultimii 12 ani studiind scrisori de recomandare si CV-uri. Carver sustine ca lipsa oportunitatilor de training, precum si a mentorilor la locul de munca sunt cele doua principale motive pentru care angajatii cu potential decid sa-si schimbe frecvent locul de munca.
“Companiile au nevoie sa se reorganizeze, sa inteleaga faptul ca noua generatie este una mobila, care adora flexibilitatea. Trebuie sa constientizeze ca tinerii de azi simt nevoia de dezvoltare profesionala, sa fie ajutati sa creasca la locul de munca”, subliniaza Carver.
"Migrarea" din companii, mai usoara ca niciodata
Consultantii in resurse umane adauga faptul ca accesul la noile tehnologii nu fac decat sa le usureze munca tinerilor in cautarea unui nou loc de munca. Au la dispozitie nenumarate site-uri de recrutare, oferte de joburi postate pe internet, pe site-urile de socializare, la care se adauga cunostintele si prietenii din domeniu.
Alteori insa, angajatii talentati hotarasc sa-si schimbe jobul din motive financiare. “Uneori este vorba doar despre bani. Alteori pentru ca actualul loc de munca nu este cel mai fericit pentru ei, nu este ceea ce sperau, de fapt. Nu li se acorda atentie, nimeni nu-i consiliaza, nu-i coordoneaza”, adauga Beth Carver.
Descoperirea unor noi provocari, insusirea unor noi capacitati, precum si schimbarea sarcinilor profesionale reprezinta de cele mai multe ori exact ceea ce cauta cei din generatia Y, precum si cei mai talentati angajati ai companiilor din intreaga lume.
Angajatorii care cauta sa angajeze oameni de valoare si sa-i tina alaturi trebuie sa invete sa creeze un mediu in care dezvoltarea personalului este principalul obiectiv. Angajatii cu potential cauta sa invete, sa devina si mai buni, iar firmele care nu inteleg acest lucru, aruncand mereu vina pe lipsa resurselor financiare ori pe birocratie se vor afla intr-o permanenta headhunting si-si vor pierde valorile, noteaza specialistii.
Pe acelasi subiect: