La Bruxelles, de exemplu, sunt asteptati sa participe peste 100.000 de sindicalisti, inclusiv o delegatie romaneasca de la Cartel Alfa.

Astfel, daca aveti planuri de calatorie in Spania, Grecia sau Belgia trebuie sa stiti ca traficul aerian este afectat, atat in interiorul acestor state, cat si cele spre si dinspre alte tari. La fel si cel feroviar.

Vezi aici ce curse aeriene sunt afectate de greva

Protestele din Grecia duc, astazi, la restrictionarea a doua trenuri pe ruta Bucuresti-Salonic. Ele nu vor mai circula decat pana la Sofia, in Bulgaria, de unde calatorii vor fi nevoiti sa ia autocarul, pentru a ajunge in Grecia.

Calatorii vizati sunt sfatuiti sa contacteze companiile de transport pentru a cunoaste situatia exacta pentru fiecare caz in parte.

Care sunt nemultumirile sindicatelor

In Spania, premierul socialist spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a mizat in trecut pe o relatie foarte buna cu sindicatele, are acum parte de prima greva generala. Obiectivul grevei nu este demisia guvernului, ci o modificare a politicii acestuia.

Rata somajului se apropie de 20 %, iar guvernul de la Madrid a redus salariile functionarilor, a inghetat pensiile si a eliminat o serie de indemnizatii, inclusiv ajutoare pentru nou-nascuti sau pentru somerii pe termen lung. Ultima dintre masuri, care a determinat sindicatele sa declanseze greva, a fost adoptarea unei reforme pentru flexibilizarea pietei muncii, care limiteaza utilizarea contractelor pe durata determinata si reduce indemnizatiile de somaj, facilitand concedierile cu motivatie economica.

In Belgia va fi organizata o manifestatie europeana de amploare, impotriva masurilor de austeritate din Europa. Sindicatele asteapta la Bruxelles delegatii din 30 de tari. Coloanele de manifestanti vor pleca din gara Midi, in jurul orei 13.00 (14.00, ora Romaniei) si ar urma sa ajunga in jurul orei 15.00 in parcul Cinquantenaire, situat in cartierul european.

Apoi va avea loc o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu premierul belgian Yves Leterme, a carui tara asigura presedintia UE.