Potrivit datelor prezentate de Tjobs, din totalul aplicantilor pentru un loc de munca in strainatate, peste 70% sunt barbati.
Acest lucru se explica si prin faptul ca si oferta de locuri de munca vine din zone ocupate, in general, de barbati. Astfel, cel mai mare interes pentru romani, in luna mai, l-au manifestat locurile de munca in constructii, hoteluri si turism, agricultura, industrie sau transporturi.
De cealalta parte, pentru domeniile in care sunt angajate cu precadere femei, respectiv vase de croaziera, personal medical si sanitar sau ingrijire batrani si copii interesul a fost mai scazut.
Reprezentantii portalului estimeaza insa ca, in perioada imediat urmatoare, numarul de femei care vor pleca in strainatate se va dubla, pe de o parte, pentru ca apar joburile sezoniere in turism, unde gradul de ocupare in randul femeilor este mare, iar, pe de alta parte, sezonul estival poate oferi mai multa libertate de actiune decat in restul anului, chiar si pentru femeile care au copii (acestea putandu-i trimite pe cei mici in vacanta la bunici, spre exemplu).
Dintre barbatii care vor sa lucreze in strainatate, 56% sunt casatoriti si au copii.
In cazul femeilor, lucrurile sunt putin diferite. Daca barbatii casatoriti predomina in randul aplicantilor de sex masculin, situatia este inversa in cazul femeilor. Astfel, femeile necasatorite care isi cauta un loc de munca in strainatate sunt cu aproape 10% mai numeroase decat cele casatorite.
In functie de varsta pe care o au cei care vor sa lucreze in afara tarii, aproape jumatate (45%) au peste 35 de ani si peste o treime au intre 25 si 35 de ani. Centralizarea releva, totodata, si faptul ca unul din cinci tineri intre 18 si 25 de ani vrea sa paraseasca tara. Lucru de inteles, daca ne gandim ca rata de ocupare in randul tinerilor era, la sfarsitul anului trecut, de doar 23,5%.
Din punct de vedere georgrafic, bucurestenii sunt cei mai dornici sa plece la munca in strainatate, aproape 10% din totalul cererilor pentru un loc de munca in afara tarii provenind din Capitala. Bucurestiul este urmat indeaproape de locuitorii din Constanta (8,9%) si Prahova (5,5%). Pe pozitiile urmatoare se claseaza brasovenii, cu 4,7% din totalul cererilor, clujenii – 4,6%, galatenii – 4,6% si locuitorii din judetul Timis – 4,2%.
De cealalta parte se situeaza locuitorii din judetele Vrancea, Covasna, Giurgiu, Teleorman sau Salaj, zone din care cererea pentru un loc de munca in strainatate a fost mai mica de un procent.
Potrivit portalului de recrutare, in luna mai, peste 84.000 de romani si-au manifestat dorinta de a pleca la munca in strainatate, dintre acestia doar putin peste 6.000 de persoane angajandu-se efectiv. Domeniile in care s-au angajat cei mai multi romani au fost constructii, turism si agricultura.
Pentru lunile iunie-iulie, reprezentantii Tjobs estimeaza o oferta de peste 18.000 de locuri de munca in afara tarii.