Dupa ce in lunile anterioare Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) anunta diminuari ale numarului de someri cu zeci de mii de persoane, in luna iulie acesta nu a scazut decat cu putin peste 1.000 de persoane, ceea ce a mentinut rata somajului aproape la aceeasi valoare din luna precedenta.
Mai mult, potrivit aceleiasi institutii, somajul a inceput din nou sa creasca in 18 judete si in Bucuresti, dupa ce in iunie scazuse in majoritatea zonelor tarii.
Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in Valcea, cu 2,56 puncte procentuale, Prahova, cu 0,65 puncte procentuale, Giurgiu, cu 0,49 si Covasna, cu 0,46.
Si desi reprezentanti ai Guvernului, printre care si ministrul Muncii, Mihai Seitan, declarau ca, pana la sfarsitul anului, evolutia somajului in Romania va fi pe un trend descendent, cifrele ii contrazic.
Nici nu este de mirare, avand in vedere ca Executivul a anuntat ca va concedia cateva zeci de mii de bugetari pana in decembrie. Astfel, rata somajului ar putea ajunge din nou la maximul atins in luna martie, de peste 8,3%.
Situatie recunoscuta si de seful Guvernului, care estima, duminica, intr-o conferinta cu prefectii, o crestere a ratei somajului pana la sfarsitul anului, in contextul restructurarii sectorului bugetar. Boc preciza ca scaderea din ultimele luni s-a datorat unei situatii conjucturale, determinata de lunile de vara.
"Se poate observa ca s-a inrautatit situatia bugetului de asigurari sociale pentru somaj, unde desi veniturile sunt similare cu cele din primele sase luni ale anului 2009, practic cheltuielile s-au dublat. Aici este o parte buna si o parte mai putin buna. Partea buna este ca veniturile nu au scazut, dar este de asteptat sa se dubleze cheltuielile legate de fondul de somaj, avand in vedere procesul de restructurare. Chiar daca, conjunctural, in ultimele patru luni avem o scadere a somajului - conjuncturala, determinata de perioada de vara - pana la sfarsitul anului vom avea in continuare o crestere a somajului", a explicat premierul.
In acest context, Guvernul a luat in calcul suplimentarea bugetului pentru somaj cu 1,1 miliarde de lei, la rectificarea bugetara, in conditiile reducerii numarului de salariati cu 1,8% si, implicit, a diminuarii incasarilor din contributii.
Astfel, potrivit proiectului de rectificare, bugetul asigurărilor pentru somaj pe anul 2010 se diminueaza la venituri cu 321,57 milioane lei, se majoreaza la cheltuieli cu suma de 1,1 miliarde lei, iar deficitul se majorează cu 1,48 miliarde lei.
In prezent, rata somajului se afla la nivelul record din ultimii 6 ani, valori asemanatoare nemaifiind inregistrate din 2004.