Analiza arata ca aproape 10% din statele membre ale Natiunilor Unite sunt conduse de femei fata de 3% dintre primele 1.000 de companii multinationale care sunt conduse de un presedinte sau director executiv de sex feminin.

Mai mult, femeile reprezinta aproximativ 20% din numarul total de parlamentari la nivel mondial fata de 13,5% femei cu functie de executie din topul primelor 500 de companii americane.

„Talentul si cunostintele reprezinta cea mai importanta resursa pe care o are o natiune”, spune Greg Pellegrino, lider global pe sectorul public al Deloitte Touche Tohmatsu, si unul dintre autorii raportului.

„Progresul femeilor presupune implicatii esentiale pentru soliditatea si dezvoltarea guvernelor, a companiilor si a statelor. Drept urmare, este crucial ca guvernele si companiile sa lucreze impreuna pentru a cultiva si incuraja talentul femeilor, pentru a genera schimbari pozitive si a asigura cresterea si succesul sustinut”, adauga el.

Principalele concluzii ale raportului:

Progresul sectorului public cu privire la implicarea femeilor reprezinta un model pentru sectorul privat

Statele unde femeile se afla in pozitii de conducere la nivel guvernamental au pe agenda legislativa un numar tot mai mare de probleme care afecteaza in mod direct femeile, ceea ce atrage dezvoltari pozitive la nivel social si economic. De exemplu, dupa ce 10 femei au castigat un loc in Parlamentul kenian, o serie de proiecte legislative care privesc femeile, cum ar fi combaterea violentei domestice, au devenit legi, se mai arata in raport.

In mod similar, analiza arata ca acele companii care au femei in functie de conducere realizeaza performante mai bune si dobandesc beneficii economice mai mari, comparativ cu cele unde nu exista reprezentare feminina la acest nivel. Companiile din topul primelor 500 de multinationale care au cel putin trei femei in Consiliile de Administratie au inregistrat o crestere de 16,7% a rentabilitatii capitalului propriu, in timp ce companiile de marime medie au raportat o crestere similara de 11,5%.

Femeile lider atrag mai multe femei lider

Pe masura ce nivelul de reprezentare feminina la nivel guvernamental creste, interesele lor comune ies la suprafata si genereaza o atentie sporita asupra chestiunilor care afecteaza femeile. Acest lucru pregateste deci terenul pentru ascensiunea altor femei, in contextul in care predecesoarele lor elimina multe dintre prejudecatile culturale si institutionale existente.

Schimbarea culturala si organizationala accelereaza tendinta de retentie si promovare a femeilor
 
Pe masura ce lumea este tot mai interconectata, talentul devine din ce in ce mai mobil. Cu exceptia Americii de Nord, regiuni din intreaga lume se confrunta cu secatuirea resurselor de inteligenta („brain drain”), in conditiile in care femeile emigreaza la rate alarmante, in cautarea oportunitatilor de ascensiune. De exemplu, numai in Africa 27,7% dintre femeile cu educatie superioara emigreaza – cu 10% mai mult decat barbatii. Se impune astfel o schimbare culturala profunda pentru dezvoltarea unui mediu de lucru favorabil femeilor.

Femeile reprezinta o resursa nationala critica pentru cresterea economica 
 
Progresul femeilor prezinta implicatii esentiale pentru soliditatea si dezvoltarea guvernelor, companiilor si natiunilor. Atat sectorul privat, cat si cel public trebuie sa cultive si sa incurajeze talentul – inclusiv in cazul femeilor cu potential ridicat – pentru a-si mentine nivelul de competitivitate si crestere.

„Daca femeile au apelat la strategii individuale pentru a-si realiza ambitiile, accelerarea ritmului lor de ascensiune in pozitii de lider la nivel guvernamental necesita noi strategii organizationale coordonate de persoane aflate in pozitii superioare”, spune Anne Weisberg, Director Talent, Deloitte Services LP Statele Unite, si unul dintre autorii raportului.

„Printre altele, organizatiile trebuie sa stabileasca criterii de evaluare si masuri de responsabilizare, sa se concentreze pe dezvoltarea profesionala a femeilor si sa promoveze echilibrul dintre viata profesionala si cea personala”, adauga ea.

Foto: Angela Merkel, cancelarul Germaniei