Cea mai mare parte din compensatiile financiare primite de directorii generali ai marilor companii americane reprezinta pachete de actiuni, cu o pondere de 61%, potrivit topului celor mai bine platiti executivi americani realizat de Forbes.

Topul celor mai mari 500 de companii americane este determinat in functie de vanzari, profit, active si valoarea de piata.

Cel mai bine platit CEO din raportul Forbes este John Hammergren, seful McKesson Corp, cea mai mare companie de servicii medicale din lume, cu vanzari de 112 miliarde de dolari in 2011. Acesta a primit 6,3 milioane de dolari drept salariu si bonusuri, respectiv 112 milioane de dolari in actiuni si optiuni.

Pe locul al doilea se regaseste miliardarul Ralph Lauren, seful companiei cu acelasi nume, care a incasat 67 milioane de dolari.

Pozitia a treia este ocupata de Michael Fascitelli, directorul general al trustului de investitii imobiliare Vornado Realty, urmat de Richard Kinder de la Kinder Morgan, cea mai mare companie americana de transport si depozitare de petrol si gaze, care i-a acordat pentru anul trecut CEO-ului 61 milioane de dolari.

Pe locul 5 este seful gigantului Honeywell International, David Cote, cu 56 milioane de dolari.

Femeia cel mai bine platita din SUA este Irene Rosenfeld, directorul general al Kraft Foods, cu o compensatie financiara de 25,4 milioane de dolari.

Cinci directori generali au incasat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, respectiv Larry Ellison de la Oracle, Larry Page de la Google, Meg Whitman de la Hewlett Packard, Richard Kinder de la Kinder Morgan si John Mackey de la Whole Foods.

Pe sectoare economice, cel mai bine platiti directori generali se regasesc in sectorul farmaceutic si al biotehnologiei, cu o compensatie medie de 18,3 milioane de dolari in 2011. Acestia sunt urmati de sefii marilor companii media (17,3 milioane de dolari), cei din sectorul produselor de larg consum (15,7 milioane de dolari), restaurante si turism (14,4 milioane de dolari), respectiv bunuri de folosinta indelungata (13,8 milioane de dolari).