Cum sa-ti cauti eficient un job. 7 mituri despre angajare
Cu totii am auzit ca un CV nu trebuie sa fie mai lung de o pagina ori ca este indicat sa aplici la mai multe anunturi de angajare, pe principiul ca “nu stii niciodata de unde sare iepurele”. Exista mituri pe care expertii in resurse umane le darama, scrie site-ul de recrutare Careerbuilder.com. Mai jos va prezentam cateva dintre acestea.
1. CV-ul nu trebuie sa fie mai lung de o pagina
Acesta este unul dintre cele mai vechi mituri cand vorbim despre angajare. Desi era perfect viabil in anii trecuti, acum cu siguranta nu mai este. Recrutorii sunt interesati, in prezent, sa afle cat mai multe despre specializarile fiecaruia si despre ceea ce stie efectiv sa faca, plus fiecare loc de munca pe care l-a avut si ce a facut acolo. Prin urmare, daca ai nevoie de mai mult spatiu pentru a-ti impartasi experienta profesionala, in niciun caz nu o rezuma atat de mult incat sa incapa pe o singura pagina, pentru ca iti faci un deserviciu.
2. Nu trebuie sa trimiti o scrisoare de intentie
Multi dintre cei care isi cauta un loc de munca in prezent considera ca scrisoarea de intentie este demodata, mai ales ca acum majoritatea aplicatiilor se trimit online. Dar managerii de resurse umane apreciaza informatiile pe care le contine un astfel de document. Ofera, de asemenea, posibilitatea de a detalia unul sau doua aspecte profesionale din CV, ceea ce-ti va spori sansele de a obtine jobul dorit. In conditiile in care tot mai multi candidati renunta la scrisoarea de intentie, una scrisa foarte bine te va ajuta cu siguranta.
3. Nu lua in considerare decat ofertele full-time
Este o greseala sa nu te intereseze si pozitiile temporare. Chiar daca jobul respectiv nu dureaza decat cateva saptamani sau cateva luni, iti ofera bani in aceasta perioada si, mai important, te ajuta sa-ti dezvolti alte calificari, pe care altfel nu le-ai fi obtinut si care vor conta pentru viitoarele tale angajari. In acelasi timp, daca angajatorul vede ca te descurci foarte bine la jobul part-time, acesta poate fi primul pas catre o oferta pe perioada nedeterminata.
4. Ar trebui sa aplici pentru toate joburile pe care le gasesti
Este adevarat ca nu trebuie sa pierzi nicio oportunitate atunci cand vrei sa te angajezi, dar sa trimiti CV-uri si la joburi care nu te intereseaza sau pentru care, in mod clar, nu ai calificarile necesare, este o pierdere de timp si pentru tine si pentru managerul de resurse umane. Concrentreaza-te pe pozitiile care se potrivesc cu interesul si calificarile tale.
5. Nu este oportun sa cauti un job in timpul vacantelor
Exista mitul cum ca cei mai multi oameni sunt in vacanta in timpul verii sau in perioada sarbatorilor de iarna si ca nimeni nu face angajari in aceste perioade. Dar, afacerile merg incontinuu, indiferent ca e sezonul de vacante, iar companiile angajeza pe tot parcursul anului. Asa ca nu renunta la cautarea unui job in aceste prioade. Si este posibil sa ai mai multe sanse sa obtii jobul pe care il vrei, daca multi dintre cei care vor sa se angajeze merg pe ideea ca nimeni nu face angajari in perioada vacantelor.
6. N-ar trebui sa trimiti CV daca nu exista o pozitie scoasa la concurs in compania respectiva
Toti cei care isi cauta un loc de munca stiu ca toate companiile au o baza de date in care introduc toate CV-urile pe care le primesc si unde isi cauta viitorii angajati atunci cand au nevoie. Pe de alta parte, in companii exista si pozitii libere, pentru care nu se fac neparat anunturi de angajare, ci se ocupa prin recomandari. Asadar, foloseste-ti cunostintele pentru a afla despre joburi care nu au fost anuntate inca si trimite CV-ul inaintea tuturor.
7. Ar trebui sa accepti prima oferta pe care o primesti
Intr-o piata dura, cum este cea a muncii, acest mit este doar partial adevarat. Gandeste-te putin inainte de a accepta oferta primita. Daca iti permiti, poti fi mai selectiv. Intreaba-te daca jobul gasit este ceea ce-ti doresti pe termen lung si daca se potriveste cu obiectivele tale legate de cariera. Daca nu, mai bine mai cauti, decat sa accepti un job de unde sa vrei sa pleci in prima jumatate de an.
Pe acelasi subiect: