Cresterea salariilor, un cerc vicios. Majorarea lefurilor bugetarilor ar fi legala doar insotita de disponibilizarea a 190.000 de angajati
Cresterea salariilor bugetarilor se va putea aplica fara incalcarea legii responsabilitatii fiscal-gugetare doar daca statul va recurge la noi disponibilizari pentru a mentine suma totala alocata prin buget pentru cheltuieli de personal, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Legea responsabilitatii fiscale spune clar ca Guvernul nu poate sa creasca in timpul anului cheltuiala pentru personal stabilita prin buget. Intrucat cheltuiala cu personalul este un produs a doi factori, orice crestere salariala din timpul anului inseamna automat o reducere a numarului de angajati, altfel se depaseste suma programata in buget, ceea ce nu este permis de lege", a explicat Dumitru, dupa un seminar economic organizat la BNR, scrie Mediafax.
Cheltuielile de personal in sectorul bugetar sunt stabilite la 39,8 miliarde de lei in acest an.
Potrivit articolului 9, aliniatul 2 din Legea responsabilitatii fical-bugetare, "cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare".
Dintr-un calcul simplu rezulta ca o reintregire a salariilor, printr-o majorare cu 16%, care sa respecte conditia legala de mentinere a cheltuielilor nominale cu personalul, ar echivala cu disponibilizarea a circa 190.000 de angajati din sectorul public, dintr-un total de aproximativ 1,2 milioane de angajati.
Dumitru a mai amintit ca Guvernul are obligatia sa respecte si termenul de 180 de zile inainte de alegeri, stabilit tot de legea responsabilitatii fiscal, dupa care sunt interzise orice majorari salariale.
Intreaga dezbatere publica din ultima perioada se refera aproape exclusiv la posibilitatea Guvernului de a decide majoarea salariilor dupa Luna aprilie, avand in vedere alegerile generale din noiembrie, fara a se discuta despre alegerile locale programate pentru iunie.
Cu toate acestea, articolul 9 alineatul 1 al legii responsabilitatii fiscal-bugetare indica, fara echivoc, ca: "Nu pot fi promovate acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de incetarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art.110, alin.(1) din Constitutia Romaniei sau de incetarea mandatului conducatorilor alesi ai administratiei publice locale care conduc la cresterea cheltuielilor de personal in sectorul bugetar".
Consiliul Fiscal este o autoritate independenta, compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care sprijina activitatea Guvernului si a Parlamentului in procesul de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiectiilor bugetare si a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu si lung.
Pe acelasi subiect: