Sociologul Alfred Bulai constata ca fenomenul se structureaza pe doua laturi. Pe de-o parte, angajatul din sistemul public beneficiaza de un regim mai permisiv. Potrivit sociologului, bugetarul isi poate lua concediu fie pentru ca are treburi personale, fie din ratiuni administrative.

“De exemplu, cand se intampla sa fii inlocuit de pe post, legea permite ca pe perioada concediului sa nu se ia decizii asupra concedierii sau a desfiintarii postului”, explica Bulai, amintind de cazurile in care, prin concedii repetate, functionarii isi pastreaza postul chiar si un an de zile pana sa fie destituiti.

De cealalta parte, in sistemul privat, exista riscul pierderii locului de munca in urma unor absente repetate, de aceea tendinta liberelor la stat este semnificativ mai mare. “Din perspectiva concediilor medicale, putem spune ca bolnavii lucreaza la stat, in timp ce oamenii sanatosi se afla la privati”, remarca amuzat Bulai.

Armele angajatorilor din mediul privat nu sunt totusi atat de puternice pe cat ar putea parea. Iuliana Badea, director de vanzari al companiei de recrutare Lugera & Makler, afirma ca politicile de descurajare a acestor pr;ctici au aplicabilitate redusa si de cele mai multe ori angajatorii prefera sa plateasca indemnizatiile.

“Exista intr-adevar posibilitatea ca angajatorul sa conteste concediul medical prin constituirea unei comisii interne, insa validarea rezultatelor va fi facuta tot de catre medici”, spune Badea, adaugand ca procesul de investigare este costisitor atat din punctul de vedere al resurselor umane, cat si al resurselor financiare implicate.

Cititi mai multe despre pasiunea romanilor pentru concediile medicale intr-un amplu material disponibil pe www.businessmagazin.ro.