Cine sunt executivii care conduc cele mai profitabile zece companii din Romania
Varsta celor mai puternici executivi locali este cuprinsa intre 45 si 60 de ani, conduc afaceri cumulate de peste 10 miliarde de euro, gestioneaza peste 60.000 de angajati si castiga minimum 12.000 de euro pe luna - acesta este profilul managerilor care conduc una din primele zece companii de pe piata locala in functie de profit.
Cinci dintre cei zece executivi care au stat anul trecut la carma celor mai profitabile afaceri locale au fost schimbati, insa niciuna dintre mutari nu a fost surprinzatoare, avand in vedere ca unii ajunsesera la final de mandat - cum a fost cazul lui Thierry Millet de la Orange -, iar altii au fost inlocuiti ca urmare a schimbarilor politice din Ministerul Economiei, institutie care gestioneaza Hidroelectrica si Transgaz, aflate in top 10 companii dupa profit.
De asemenea, jumatate din cele mai profitabile zece companii locale sunt conduse de executivi romani, iar o singura inlocuire la nivel de top management de anul trecut a adus un expat in locul unui roman - pe spaniolul Iñaki Berroeta in locul Lilianei Solomon, care a fost promovata la Londra, scrie Ziarul Financiar. Vodafone a fost compania care a inregistrat cea mai scazuta dinamica a profitului, de - 53% anul trecut prin comparatie cu 2009.
Dupa unii sefi de banci sau ai unor case de avocatura, ei sunt cei mai bine platiti romani. "Un CEO dintr-o astfel de companie primeste un salariu minim de 150.000 de euro brut pe an si poate ajunge la peste 250.000 de euro pe an, la care se adauga un bonus la final de an in cuantum de 20-25% din valoarea salariului brut anual", spune Mihaela Damian, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata locala, care conduce compania de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton.
Mariana Gheorghe, 55 de ani, CEO, OMV Petrom
Mariana Gheorghe este cel mai puternic executiv din economie si conduce de peste cinci ani cea mai mare si cea mai profitabila companie din Romania, intr-un domeniu care in mod natural era atribuit barbatilor.
Inainte de a prelua cea mai inalta functie din Petrom, Mariana Gherorghe a lucrat in perioada 1991-1993 pentru Ministerul Finantelor din Romania, unde a detinut functia de director general adjunct in Departamentul de Finante Internationale.
Incepand cu 1993 a lucrat pentru Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, mai intai ca bancher asociat si apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-Est si Regiunea Caspica. Dupa privatizarea Petrom in 2004, Mariana Gheorghe a devenit membra a Consiliului de Administratie al Petrom ca reprezentant BERD, potrivit site-ului Petrom.
Este absolventa a Facultatii de Relatii Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice si a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti. De asemenea, ea a absolvit cursurile unui program de Finante Corporatiste in cadrul London Business School.
Mandatul Marianei Gheorghe la conducerea producatorului local de petrol si gaze a fost marcat de multe decizii strategice pentru firma, cum ar fi, de exemplu, intrarea Petrom in domeniul producerii de energie electrica. Petrom, care are circa 25.000 de angajati, a concediat peste 13.000 de salariati in ultimii sase ani.
Profit net 2010: 427 mil. euro
Dinamica profit net 2010 vs. 2009: +32%
Marja de profit: 13%
Cifra de afaceri 2010: 3,31 mld. euro
Numar de angajati: 25.176
Thierry Millet, 45 de ani, CEO, Orange Romania
2009 - 30 iunie 2011
Jean-François Fallacher, CEO, Orange Romania
1 iulie 2011 - prezent
Thierry Millet a fost numit directorul executiv al Orange Romania la inceputul lui 2009, odata cu incheierea mandatului lui Richard Moat. In 2005, Millet a venit in Romania fiind promovat drept CCO (chief commercial officer), devenind astfel unul dintre managerii care au jucat un rol important in expansiunea afacerilor Orange Romania din acea perioada: activitatile de relatii cu clientii, marketing si vanzari de care a fost responsabil au stat la baza cresterii numarului de clienti la peste 10 milioane.
Inainte de a lucra pentru Orange Romania, Millet a mai ocupat pozitii de management in cadrul France Telecom si a operatorului telecom Intelig, din Brazilia. Astfel, el a ocupat functia de director pentru metode de vanzari si distributie in cadrul diviziei mass market a France Telecom, in perioada 1997-2001. In perioada 2001-2003 a fost Chief Information Officer la operatorul Intelig din Brazilia. Millet a fost promovat anul acesta in functia de vicepresedinte payment si contractless in cadrul grupului France Telecom - Orange. El este absolvent de politehnica si telecomunicatii, finalizand in 1986 cursurile Ecole Polytechnique si in 1988 ale Ecole Nationale Des Telecommunications.
De la 1 iulie, francezii l-au adus la conducerea Orange Romania pe Jean-François Fallacher, un executiv cu experienta atat pe piata de business, cat si pe cea de mass-market. Inainte de a veni in Romania, Fallacher a ocupat timp de sase ani pozitia de CEO al Sofrecom, companie de consultanta internationala a grupului France Telecom-Orange, ocupandu-se cu dezvoltarea de operatiuni si servicii mobile in diferite piete in care este prezent grupul. El si-a inceput cariera in Franta pe segmentul de vanzari de business.
Profit net 2010: 222 mil. euro
Dinamica profit net 2010 vs. 2009: -18%
Marja de profit: 22%
Cifra de afaceri 2010: 988 mil. euro
Numar de angajati: 2.732
Pe acelasi subiect: