Cele mai banale intrebari la interviul de angajare pot fi ilegale. 6 situatii in care poti refuza sa raspunzi
In timpul interviului, recrutorii incearca sa afle cat mai multe informatii de la candidati, de aceea uneori adreseaza unele intrebari care le dau acestora de gandit. Dar de multe ori, si cele mai simple intrebari ii pun pe candidati in dificultate sau ii deranjzeaza, mai ales ca unele dintre ele sunt discriminatoare sau ilegale.
Specialistii in resurse umane spun ca intrebarile legate de varsta, rasa, origine, religie, statut marital sau orientare sexuala sunt nu numai deplasate, dar si ilegale, potrivit legislatiei privind egalitatea de sanse.
“La interviul de angajare, intrebarile care ti se adreseaza trebuie sa aiba legatura cu locul de munca respectiv si sa nu fie despre tine, ca persoana”, spune Lori Adelson, avocat specializat in dreptul muncii.
Daca ti se adreseaza acest gen de intrebari la interviu, avocata spune sa nu minti, dar sa refuzi politicos sa raspunzi.
“Acesta poate fi un motiv pentru a nu fi angajat, dar daca nu te angajeaza doar pentru ca nu raspunzi la aceste intrebari, fac exact ceea ce n-ar trebui sa faca si ii poti actiona in judecata”, mai spune Adelson.
Iata mai jos cateva intrebari care sunt fie inadecvate, fie ilegale, pe care angajatorul nu are voie sa ti le adreseze la interviu:
1. Ai fost vreodata arestat sau ai avut probleme cu legea?
Un angajator nu are voie sa te intrebe despre trecutul tau de infractor, dar te poate intreba de cea mai grava dintre situatii, si anume daca ai fost condamnat pentru crima. Chiar si asa, daca ti-ai ispasit pedeapsa, angajatorul nu are voie sa refuze sa te angajeze.
Evident, sunt si situatii in care nu se pot angaja persoane care fost condamnate pentru anumite delicte. De exemplu, o persoana care a fost condamnata pentru viol sau pedofilie probabil ca nu va fi niciodata angajata pe pozitia de profesor. De asemenea, in politie, armata sau servicii secrete cazierul curat este una dintre conditiile de angajare.
Pentru a evita astfel de intrebari la interviu, majoritatea angajatorilor din Romania cer, la angajare, cazierul judiciar.
2. Esti casatorit?
Desi angajatorul te poate intreba acest lucru, pentru a vedea disponibilitatea ta de a sta peste program, aceasta intrebare este inadecvata, pentru ca acest lucru nu trebuie luat in considerare atunci cand angajatorul se decide daca te angajeaza sau nu. Totodata, prin aceasta intrebare iti poate afla si orientarea sexuala, ceea ce poate conduce la discriminare.
3. Ai copii?
Intrebarea are aceeasi tinta ca si precedenta, angajatorul vrea sa afle cat de mult timp esti dispus sa acorzi jobului, mai ales daca este nevoie de ore suplimentare. Intrebarea este inadecvata, dar angajatorul se poate interesa totusi daca ai alte responsabilitati sau angajamente care ti-ar putea afecta programul de lucru.
4. Din ce tara provii?
Daca ai accent, aceasta intrebare ti s-ar putea parea normala, dar este ilegala, pentru ca angajatorul nu are voie sa te discrimineze din cauza nationalitatii. Te poate intreba, totusi, daca ai dreptul legal de la lucra in tara respectiva si cu siguranta iti va cere documente in acest sens.
5. Ai datorii?
Ca si in cazul problemelor cu legea, angajatorii nu au voie sa te intrebe daca ai credite la banci sau alte datorii de platit, pentru ca nu au voie sa ia o decizie in ceea ce priveste angajarea luand in considerare acest aspect. De asemenea, nu au voie sa te intrebe cum iti administrezi finantele personale.
6. Ce sarbatori religioase celebrezi?
Angajatorii nu au voie sa-ti adreseze aceasta intrebare, pentru ca ea ar dezvalui religia pe care o ai, ceea ce ar putea duce la discriminare pe considerente religioase. Ti se pot adresa, insa, intrebari legate de lucrurile care ar putea sa-ti afecteze programul a lucru, unul dintre acestea putand fi religia, daca ai alta credinta decat majoritatea.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: