In Romania, la ora actuala, putini sunt cei care mai ajung la un salariu lunar de 1.000 de euro chiar din primii ani de la intrarea in campul muncii.
Ceea ce pentru strainatate reprezinta un castig relativ mic, pentru Romania este un salariu pe care il castigi doar dupa ani de munca si de experianta in spate.
Sa luam de exemplu, meseria de inginer contructor, specializare foarte cautata in strainatate, unde se pot castiga chiar si 5.000 de euro pe luna.
La noi, doar cu o experianta de 5-10 ani, un inginer constructor poate depasi 900 de euro, si asta in Bucuresti. Si inginerii din Timisoara o duc bine, media salariala pentru aceasta calificare, cu aceeasi experianta atingand 1.000 de euro.
Nu la fel de norocosi sunt cei care abia ies de pe bancile scolii, salariile pentru un tanar cu maximum un an de experienta variind intre 300 si 400 de euro, in functie de zona.
Reprezentantii de vanzari, meserie destul de cautata in ultima perioada pe piata muncii, nu mai ofera nici pe departe satisfactiile materiale din urma cu 3-4 ani, cand cuvantul de ordine era dezvoltare pe toate planurile.
In general, castigurile lunare se invart intre 275 si 300 de euro, pentru cei fara experienta, si ajung sa depaseasca 500 de euro, pentru cei care practica aceasta meserie de cel putin 5 ani.
Cei care si-au ales domeniul IT ca profesie sunt mai norocosi, aici castigurile medii placand de la 400-600 de euro, pentru incepatori, si depasind 1.000 de euro, pentru cei mai vechi in bransa.
Potirvit specialistilor in resurse umane, salariul unui incepator cu studii superioare porneste, in prezent, de la 300-400 de euro, in functie de profesie. De exemplu, economistii pot castiga in primul an de la angajare in jur de 300 de euro, in banci si in IT, salariile de start pleaca de la 400 de euro, iar in servicii, poti pleca de la 300 de euro si poti ajunge la 600, abia dupa cativa ani buni de experienta in campul muncii.
In ceea ce priveste salariile pe regiuni, Comisia Nationala de Prognoza indica faptul ca in Bucuresti, Ilfov si zonele limitrofe, media salariala depaseste 350 de euro, luandu-se in considerare toate salariile din economie. Daca nu esti norocos si nu stai in Capitala, judetele Cluj, Prahova, Iasi, Bacau, Galati, Timis si Sibiu ii urmeaza Bucurestiului, cu o medie salariala care depaseste 300 de euro.
In schimb, nordul si nord-estul tarii, respectiv Moldova si Maramuresul, sunt zonele in care se castiga cele mai mici salarii, cu o medie de peste 200 de euro.
Nota: Exemplele de salarii pe regiuni si in functie de experienta au fost calculate cu ajutorul calculatorului de salarii, disponibil pe site-ul de recrutare Myjob.