CE: Romanii sunt cel mai mare grup de straini care traiesc intr-un alt stat UE si au contribuit cu 0,3% la PIB-ul comunitar
Libera circulatie a muncitorilor romani si bulgari a dus la o crestere de 0,3% pentru PIB-ul UE, arata Raportul CE despre functionarea masurilor tranzitorii privind libera circulatie a lucratorilor, mentionand ca restrangerea acestui drept nu este raspunsul la problemele pietelor muncii din UE. Raportul mai arata ca 2004 a fost anul in care a inceput marele exod al romanilor in Europa si ca banii trimisi de romani si bulgari in tarile de origine au dus la o crestere a PIB-ului cu 3%.
Evaluarea arata ca in perioada 2003 -2010, numarul muncitorilor romani care au plecat la munca in Italia a crescut de cinci ori.
"Acum 8 ani, 189.000 de romani munceau in Italia, astazi un milion de cetateni traiesc in aceasta tara. Potrivit raportului, in Spania, numarul muncitorilor a crescut de la 254.000 in 2003, la peste un milion in 2010. Anul trecut, 206.000 de romani munceau in Germania, 124.000 de romani in Marea Britanie si 20.000 in Olanda", se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.
Expertii CE sustin ca nu exista date care sa demonstreze o influenta negativa asupra bugetelor de asigurari sociale si asupra salariilor in respectivele state membre.
Totodata, in document se arata ca romanii reprezentau, in 2010, cel mai mare grup de muncitori care traiesc intr-un alt stat membru (27%), urmati de polonezi (21%). Statele preferate de acestia sunt Italia (41%), Spania (38%) si, la distanta mare, Germania (5%).
Concluziile raportului arata ca masurile tranzitorii au avut o influenta redusa asupra distributiei mobilitatii in UE.
"Tendintele de mobilitate sunt, mai degraba, influentate de evolutia economica. Astfel, in perioada 2004-2007, cand a fost o crestere economica semnificativa, s-au inregistrat cele mai importante fluxuri de mobilitate din statele UE-8 si UE-2. In 2008, cand a inceput criza economica, aceasta tendinta s-a inversat. Pentru lucratorii romani si bulgari, varful de mobilitate s-a inregistrat in anul 2007, a urmat apoi o scadere abrupta in 2008 si 2009. In 2010 s-a inregistrat o usoara crestere, insa departe de nivelul inregistrat in perioada 2006-2008", potrivit documentului.
CE considera astfel ca restrangerea dreptului la libera circulatie a lucratorilor nu este raspunsul la problemele cu care se confrunta pietele muncii in UE si se asteapta ca statele membre care solicita mentinerea restrictiilor sa transmita justificari complete, insotite de date si argumente pertinente referitoare la efectele negative pe piata muncii.
Conform Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, vechile state membre ale Uniunii Europene pot aplica masuri restrictive tranzitorii privind accesul pe piata muncii al cetatenilor noilor state membre, in trei etape temporale, de la data aderarii, pe formula "2+3+2" ani. Aceste restrictii vor expira complet la 1 ianuarie 2014.
In prezent, lucratorii din Romania beneficiaza de acces liber pe pietele muncii din 15 state membre. Unsprezece state membre aplica restrictii totale sau partiale privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele fortei de munca.
Recent, Islanda, stat membru al Spatiului Economic European si candidat la UE, a decis sa liberalizeze piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari. In schimb, Spania, care liberalizase complet piata muncii pentru romani, a reintrodus restrictiile in aceasta vara, din cauza problemelor economice cu care se confrunta tara.
Pe acelasi subiect: