Peste o mie de profesori din Buzau au iesit si astazi in strada, desi atat ministrul de resort, Daniel Funeriu, cat si premierul Emil Boc le-a promis plata drepturilor restante, castigate in instanta. Protestatarilor de la Buzau li s-au alaturat profesori din alte zece judete, precum si din Bucuresti.

Liderii sindicali s-au aratat nemultumiti de modul in care Guvernul dialogheaza cu profesorii si ameninta cu declansarea altor proteste, in mai multe judete, dupa sarbatorile de Pasti, si cu declansarea grevei generale inainte de data anuntata deja.

"Nu am nici un semnal din partea guvernantilor ca ne-ar lua in seama. (…) Protestul nu se va stinge, dar va continua fie prin netrecerea notelor in catalog, fie prin neparticiparea la teste si la bacalaureat, fie prin inghetarea anului scolar. Nu ne dorim asta, am copil de clasa a XII-a si sunt afectat, dar nu putem fi bataia de joc a guvernantilor", a spus liderul sindical de la Buzau, Ion Dobre, citat de Mediafax.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a avut chiar si o altercatie cu fortele de ordine, in timp ce protestatarii se deplasau in mars spre Prefectura. In acest context, sindicalistii au inceput sa strige la jandarmi "Repetentii", Noi v-am invatat carte" sau "Sunteti bugetari la fel ca noi".

Profesorii din Buzau sunt in a treia saptamana de greva, cursurile fiind suspendate in 160 de scoli. Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a explicat, pentru incont.ro, ca este foarte probabil ca astfel de proteste sa fie declansate in mai multe judete, dupa Pasti.

Cadrele didactice din toata tara protesteaza de mai bine de o saptamana, refuzand sa treaca notele in cataloage. Ei au organizat si un miting in Bucuresti si mai multe pichete la prefecturile din judete. Pe 22 aprilie profesorii vor fi in greva de o zi, urmand ca in luna iunie sa declanseze greva generala pe termen nelimitat, ceea ce va duce la blocarea anului scolar.

In acelasi timp, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea unei ordonante de Guvern, care suspenda in acest an plata drepturilor salariale obtinute de personalul bugetar prin hotarari judecatoresti. Sesizarea a fost formulata la solicitarea Federatiei Spiru Haret si a confederatiei Cartel Alfa.