Aproape 90% dintre romani accepta joburi sub nivelul de pregatire. Care sunt motivele
Aproape 90% dintre romani ar accepta un loc de munca pentru care sunt supracalificati. O treime aleg aceasta varianta pentru ca nu au o alta oferta, in timp ce peste jumatate sunt motivati de posibilitatea de a invata lucruri noi si de a deprinde noi aptitudini, arata rezultatele unui sondaj Myjob.
Potrivit celui mai recent sondaj Myjob, mai mult de 88% dintre romani spun ca ar accepta un loc de munca pentru care sunt supracalificati. O treime dintre participantii la studiu (33%) declara ca aleg aceasta varianta pentru ca nu au o alta oferta, in timp ce 56% sunt motivati de posibilitatea de a invata lucruri noi si a deprinde noi aptitudini.
Procente mult mai mici - doar 5% dintre respondenti nu vor sa accepte un post sub nivelul lor de calificare din cauza unui salariu nemultumitor, iar 6% refuza o astfel de varianta deoarece considera ca ar scadea standardele in cariera.
De cealalta parte a baricadei, peste 65% dintre companii ar angaja candidati supracalificati daca acestia sunt motivati sa intre in echipa respectiva. Cu toate acestea, aproape o cincime (17,5%) dintre intreprinderi recunosc ca accepta o astfel de varianta ca sa poata folosi expertiza angajatului la un cost mai mic, in timp ce doar 1,9% dintre oamenii de HR ar face acest lucru in cazul in care nu ar avea nicio alta optiune. Peste 15% dintre angajatori refuza sa angajeze personal supracalificat deoarce considera ca acestia vor fi sigur demotivati.
"Un candidat supracalificat poate sa fie o «nestemata» pentru o organizatie. Ca sa fie considerat astfel, candidatul trebuie sa isi doreasca cu adevarat sa lucreze pentru acel angajator, acesta fiind principalul factor motivator. De partea cealalta, angajatorul ar trebui sa ii creeze un plan de cariera clar si realist, pentru a nu-l transforma intr-un angajat demotivat pe termen lung", explica Anca Tomoroga, Strategic HR Manager la Myjob.ro.
Sondajul Myjob.ro a fost realizat in perioada 10-30 octombrie 2011 la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 2.849 de persoane si 152 de companii. Dintre respondenti, 54% sunt barbati si 46% femei. Cei mai multi sunt absolventi de facultate (41,5%), urmati apoi de masterati (20,4%), absolventi de liceu (18,4%) si studenti (9,45%).
Domeniile in care activeaza cei care sunt dispusi sa accepte locuri de munca sub nivelul lor de calificare sunt vanzari (12,11%), comert (6,26%), constructii (5,73%), productie (5,53%), inginerie (4,74%) si contabilitate (4,47%).
Citeste si:
Pe acelasi subiect: