Angajatii romani sunt din ce in ce mai stresati. Principala cauza a nefericirii
Angajatii romani sunt din ce in ce mai stresati, indica un studiu al furnizorului de spatii de lucru Regus, potrivit caruia 63% dintre respondentii romani afirma ca nivelul lor de stres a crescut in ultimul an, principala cauza fiind situatia financiara personala.
"Instabilitatea continua a economiei mondiale a alimentat aceasta presiune in crestere, iar respondentii confirma ca majoritatea cauzelor stresului sunt de natura profesionala, mai mult decat personala, cu situatia financiara personala, clientii si angajatii in varful listei de cauze", se arata intr-un comunicat al Regus, preluat de Mediafax.
Principalele cauze ale stresului sunt situatia financiara personala (73%), clientii (55%) si angajatii/colegii (25%).
Studiul s-a concentrat si asupra solutiilor posibile si a constatat ca sapte din zecerespondenti romani (70%) identifica lucrul flexibil ca fiind un mod de reducere a stresului. Aproape jumatate (40%) dintre participantii la studiu considera ca modul de lucru flexibil este mai orientat spre familie. Totodata, 70% dintre respondenti au afirmat ca lucrul flexibil este mai ieftin decat locatiile fixe si 85% au apreciat ca imbunatateste productivitatea.
Reprezentantii Regus mai arata ca la nivel global este mult mai probabil ca angajatii companiilor mici sa fie stresati de clienti (42%) decat angajatii companiilor mari (27%), dar au fost mult mai putin ofensati de conducere (20%) decat corespondentii lor din firmele mai mari (40%).
"Fara indoiala, angajatii stresati sunt totodata nefericiti si nesanatosi, deci companiile care doresc sa isi ajute angajatii sa duca vieti mai pline de satisfactii nu pot omite analizarea si reducerea nivelului de stres din cadrul organizatiei lor. Cu toate acestea, problema dificila a stresului nu afecteaza numai angajatii, ci si companiile, deoarece acestea descopera ca au angajati care nu pot lucra conform necesitatilor, care au nevoie de mai multe concedii medicale si sunt mai putin eficienti", a declarat Ramona Iacob, Market Team Leader Regus.
Ea a adaugat ca nivelul de stres continua sa creasca in intreaga lume, cu angajati care se apropie din ce in ce mai mult de epuizare.
Pe termen scurt, aceasta presupune pierderea angajatilor valorosi si confruntarea cu o productivitate scazuta, pe masura ce personalul se confrunta cu stresul legat de probleme de sanatate, insomnie si epuizare, dar efectele pe termen lung ale acestei presiuni sunt inca greu de prevazut si ar putea fi dezastruoase, a mai spus ea.
Sondajul examineaza opiniile a peste 16.000 de profesionisti din toata lumea.
Pe acelasi subiect: