Secretele celor mai fericiti angajati din lume
Angajatii fericiti sunt mai productivi decat cei nemultumiti, iar islandezii stiu acest lucru cel mai bine din moment ce tara lor a fost declarata “cea mai fericita de pe Pamant”, noteaza revista Time.
Aproape trei sferturi dintre locuitorii Islandei se considera multumiti, spre deosebire de numai o treime in America de Nord. Lucru destul de impresionant, avand in vedere ca Islanda are printre cele mai dificile conditii meteo din lume, o noapte care dureaza 6 luni pe an, eruptii vulcanice periodice si s-a confruntat cu o scadere economica mult mai puternica decat S.U.A.
Iata mai jos cateva secrete prin care islandezii reusesc sa isi pastreze o stare de spirit pozitiva:
1. Creeaza o comunitate
In mediul de afaceri american, succesul este vazut ca o realizare individuala, de multe ori in detrimentul celorlalti. In Islanda insa, conditiile sunt atat de vitrege incat nu poti sa supravietuiesti, cu atat mai putin sa prosperi, decat cu ajutorul celorlalti.
Telurile comune ajuta oamenii sa se integreze intr-o comunitate si sa se simta mai fericiti.
2. Incurajeaza largirea cercului de interese
In America, e considerat neprofesionist sa ai un hobby, cu atat mai putin interese multiple, conceptia generala fiind ca oamenii nu au timp pentru asa ceva. In Islanda, lucratorii isi etaleaza cu mandrie diferitele talente. Primarul orasului Reykjavik, capitala tarii, este cunoscut de asemenea ca actor, comediant si cantaret rock.
Angajatii sunt mai fericiti cand pot sa fie ei insisi, in loc sa pretinda ca sunt acaparati de munca, iar patronii incurajeaza acest lucru.
3. Pune familia pe primul loc
Majoritatea oamenilor de afaceri americani par sa urasca ideea de familie, pe care o considera o distragere de la munca. Islandezii au o cu totul alta parere, iar companiile din aceasta tara asigura concediu de maternitate de noua luni, atat pentru mame, cat si pentru tati.
Atata timp cat angajatilor li se permite sa acorde suficienta atentie familiilor, acestia vor fi mai putin stresati si, deci, mai eficienti. Daca un concediu extins depaseste bugetul companiei, lucrul de acasa sau saptamana de munca de 40 de ore ar putea fi alternative viabile.
4. Asigura mancare sanatoasa
Principalul fel de mancare al angajatilor americani este fast food-ul si asta pentru ca pauzele de masa se desfasoara mereu pe fuga. Islandezii, in schimb, se rasfata cu peste proaspat prins sau fructe si legume crescute fara pesticide.
Predispozitia pentru obezitate a americanilor este greu de infranat, dar companiile ar putea sa asigure angajatilor pauze de masa mai lungi, astfel incat fast food-ul sa reprezinte mai degraba o optiune, decat o necesitate.