Pentru a reduce cheltuielile bugetare, Guvernul a decis taierea salariilor bugetarilor cu 25% si pensiile si ajutoarele de somaj cu 15%.

Categoria cea mai afectata de aceste masuri este cea a pensionarilor, mai ales in conditiile in care inclusiv pensia minima garantata va fi redusa de la 350 la 300 de lei.

Vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, declara, imediat dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat masurile de austeritate, ca este “de-a dreptul socat” de taierea pensiilor cu 15%.

Sunt de-a dreptul socat, ma asteptam la orice, numai la masura asta nu. Este nedrept fata de milioanele de pensionari care au muncit o viata intreaga pentru a trai linistiti la batranete. De ce trebuie sa plateasca pensionarii pentru o criza pe care nu ei au provocat-o? ”, spunea liderul pensionarilor.

Preda Nedelcu a precizat ca nu se poate face o comparatie intre Romania si Grecia, care a redus recent salariile si pensiile, in conditiile in care pensia minima in Grecia este de 500 de euro, in timp ce in Romania pensia minima este de 85 de euro.

Si profesorii au iesit astazi in strada, pentru a doua zi consecutiv. Peste 200 de cadre didactice au pichetat Palatul Parlamentului, nemultumiti de taierea salariilor cu 25% si de noul proiect al legii educatiei.