Oamenii isi petrec ani din viata construindu-si cariere, care cel putin din exterior par de succes, pentru a descoperi la un anumit moment, ca lipsesc lucruri esentiale din vietile lor. Consultantul in resurse umane Kathy Caprino, originara din Statele Unite, sustine cum ea insasi a trecut printr-o experienta similara, cand a trecut printr-o depresie la varsta de 40 de ani. S-a simtit epuizata din punct de vedere fizic, dezechilibrata pe plan personal si profesional, dar si saturata de identitatea corporatista, dupa 18 ani de activare intr-un astfel de mediu.

Care sunt insa cele mai frecvente greseli pe care ajungi deseori sa le faci cariera, lucruri care ar putea sa te determine sa vrei sa-ti schimbi orientarea profesionala?

1. Lipsa unui echilibru profesional vs. personal. Cei mai multi oameni de cariera nu gasesc solutia de a-si echilibra jobul solicitant cu viata de familie, ajungand in final sa-si sacrifice timpul liber.

2. Banii castigati. Cei mai multi oameni ajung deseori sa creada ca nu au suficienti bani pentru a-si intemeia/intretine familie, motiv pentru care trebuie sa promoveze pe scara profesionala.

3. Abilitati neinsusite. Capacitatea si talentele necesare, cerute pentru munca pe care o presteaza nu ii definesc intru totul, ajungand in final sa faca lucruri ce nu le fac placere.

4. Respectul lipseste. Desi fac parte din elita organizatiei in care lucreaza, unii corporatisti se plang de faptul ca nu sunt evaluati si tratati cu respectul cuvenit, in ciuda performantelor profesionale.

5. Satisfactiile obtinute sunt, de cele mai multe ori, putine in comparatie cu activitatile pe care le desfasoara.

6. Competitia profesionala devine la un moment dat o lupta la care unii carieristi decid sa renunte din simplul motiv ca ii depaseste, ii oboseste prea mult, ii priveaza de anumite libertati.

Consultantul in HR povesteste cum afirma corporatistii care-i trec pragul cabinetului. „Cei mai multi spun <<Nu stiu exact spre ce domeniu sa ma indrept, dar stiu ca nu mai vreau jobul pe care il am acum>>”, spune Caprino.

Iar daca ne raportam la situatia din prezent, in care cele mai multe economii sunt destul de instabile, tot mai multi angajati se intreaba: „Imi permit sa-mi schimb jobul acum? Voi gasi altceva?” Caprino sustine insa ca provocarile in sine nu sunt abordate in mod eficient de catre cei care vor sa faca schimbari in viata profesionala. „Provocarile vor fi aceleasi indiferent de climatul economic. Trebuie doar sa fii hotarat sa ti le asumi”, explica specialistul in resurse umane.

Ce sfaturi le ofera consultantul celor care vor sa schimbe macazul pe plan profesional si sa incerce noi oportunitati? Iata mai jos.

1. Dedica-te lucrurilor ce iti fac cu adevarat placere. Descopera care sunt acestea, transforma-ti pasiunile in sarcini profesionale. Cel mai important lucru este sa te simti bine cu munca pe care o faci. Transforma-ti valorile, principiile in prioritati. Nu te gandi ca pentru a deveni un „produs” de succes, trebuie sa muncesti pana la epuizare. Incearca sa fii eficient in defavoarea eficacitatii. Pune pret pe sanatatea ta si nu in ultimul rand pe familie. Nu lasa munca sa aiba repercusiuni asupra vietii personale. Caci un om frustrat pe plan privat nu va functiona la capacitate maxima pe plan profesional, atrage atentia Caprino.

2. Redefineste-ti obiectivele. Concentreaza-te pe un anumit scop. Pune-ti in balanta abilitatile, talentele si sarcinile necesare pentru atingerea obiectivelor. Fii insa sincer cu tine insuti/insati. Nu te subestima, dar nici nu incerca sa te supra-apreciezi. Este important sa-ti cunosti limitele, pentru a stii in ce puncte sensibile sa lucrezi, pentru a putea sa le imbunatatesti.

3. Gaseste curajul de a face schimbari. Specialistul in HR povesteste cum de-a lungul a opt ani de zile, timp in care a fost manager in resurse umane, a avut de-a face cu mii de oameni nefericiti, deprimati din cauza profesiei pe care o aveau, dar care nu luau atitudine, nu faceau nimic sa schimbe lucrurile. Pur si simplu se complaceau in situatia respectiva.

Tu ce parere ai? Care sunt motivele pentru care oamenii nu gasesc taria sa faca schimbari in viata profesionala? Scrie-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos.

Citeste si:

In ce consta, de fapt, secretul fericirii?

De ce bogatii traiesc mai mult? Care este secretul tineretii vesnice