Doru Ungureanu implineste anul acesta 50 de ani. 21 i-a petrecut la CFR Marfa ca manevrant. Acum o luna a primit preavizul, iar vineri si-a strans lucrurile din vestiar si si-a luat la revedere de la colegi cu inima stransa.

Cum viata trebuie sa mearga mai departe, omul s-a apucat sa-si caute de lucru. Anunturile din ziare nu-i sunt insa de niciciun folos. De luni, barbatul are de facut cateva drumuri daca vrea sa ia si un ajutor de somaj.

In primul rand, va trebui sa demonstreze statului ca nu are alta sursa de venit. Apoi, un medic va trebui sa vada daca este sau nu apt de munca, desi nimeni nu l-a intrebat asta cat timp a stat in ploaie sau in vant. Iar in cele din urma, va intra si in evidenta Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca, in cazul in care apare vreun post liber.

Restructurarea nu se incheie aici. In total, 10.000 de angajati vor fi disponibilizati de la Caile Ferate. De asemenea, vor fi reduse posturi si in administratie, 17.000.

In invatamant se discuta despre alte 15.000 de posturi taiate. Disponibilizari insemnate se vor face si in companiile de energie, dar si in sistemul de asistenta sociala.

Cu totii se vor confrunta cu un adevar crud: vor intra in concurenta cu alti 750.000 de someri, care isi cauta si ei un loc de munca.