5 secrete pe care trebuie sa le stii inainte de interviul de angajare
Cei mai multi candidati ale caror scrisori de recomandare si CV-uri au reusit sa impresioneze posibilii angajatori ajung la interviuri plini de incredere in ei insisi, ignorand aspecte importante, sustin specialistii.
In afara unei minime cercetari vizavi de istoricul companiei si activitatea acesteia, candidatii trebuie sa acorde mare atentie atat vestimentatiei, cat si posibilelor intrebari pe care intervievatorul i le va adresa.
Exista cinci secrete de care ar trebui sa tinem seama inainte de interviurile de angajare, indiferent de profesie si de postul pentru care aplicam, sustine headhunterul Martin Yate, citat de Business Insider.
In cartea sa „Secrete si strategii pentru succesul intr-o lume nesigura”, Yate sustine ca cele 5 secrete, pe care ar trebui sa le cunoastem, nu doar ca ne vor asigura urmatoarea intalnire din seria de interviuri, ci ne vor arata cum putem avea mai mul succes in cariera.
1. Abilitatea si sustenabilitatea
In timpul interviului de angajare, trebuie sa aratam ca suntem capabili si eficienti, ca suntem profesionisti pentru postul liber, pentru care am fost chemati la intalnire. Ideal ar fi sa ne dovedim abilitatile tehnice, dar sa ne si prezentam si sustenabilitatea pentry jobul respectiv. Asta inseamna stil vestimentar, comportament, precum si competenta profesionale.
“De exemplu, daca aplicam pentru o pozitie de programare in cadrul unei banci, trebuie sa demonstram ca stapanim toate limbajele de programare in care vom lucra, ca suntem familiari cu operatiunile bancare, precum si cu terminologiile financiare”, sustine headhunterul Martin Yate.
2. Fiecare job inseamna rezolvarea unui probleme
“Singurul motiv pentru care exista jobul pentru care tu ai aplicat este ca sa generezi venituri companiei respective”, sustine Yate, citat de Business Insider.
Trebuie sa-i aratam persoanei care ne intervieveaza, fie ca este vorba despre un headhunter, un specialist in resurse umane ori un manager al companiei pentru care vrem sa lucram, ca intelegem ca pozitia noastra va ajuta firma sa rezolve anumite probleme. Este important sa explicam cum jobul nostru va adauga valoare companiei, fie ca va atrage bani direct ori indirect.
“Puteti povesti diferite situatii dificile in care ati fost pusi in cadrul joburilor anterioare, care sa le arata viitorilor angajatori ca sunteti in stare sa rezolvati problemele companiei in momente critice, ca va puteti aduna si, foarte important, ca lucrati bine in echipa.”
“Facand astfel impresia ca <<va dati peste cap>> pentru a rezolva problemele companiei, veti fi apreciat de posibilul angajator”, subliniaza Business Insider.
3. Profesionistii sunt profesionisti pentru ca se comporta asemenea unor profesionisti
In afara capacitatilor de a intelege si ajuta industria in care vreti sa lucrati, ce alte calitati aveti? Este foarte important sa impresionati prin calitatile voastre, sa fiti perceputi ca fiind profesionisti.
4. Motivarea si entuziasmul inteligent
Expresia “Fii cel mai bun, da totul” chiar asta inseamna, mai ales in cadrul unui interviu de angajare. Fireste ca fiecare candidat isi doreste sa fie el insusi in discutiile cu ceilalti, dar uneori este indicat sa nu-si arate adevarata stare, mai ales daca nu se afla in cea mai buna conditie. Ideal ar fi sa parem energici, entuziasmati, deschisi la idei. In caz contrar, vor prefera un alt candidat, cu aceste calitati.
De regula, entuziasmul este uitat, intrucat cele mai multe interviuri sunt stresante, iar “in momentul in care te simti stresat, ai tendinta de a te apara, te comporti intr-o maniera ostila”. Entuziasmul si motivarea stau la baza fiecarei profesii, sustin specialistii in resurse umane, motiv pentru care trebuie sa ne aratam optimisti.
5. Munca de echipa si capacitatile de manageriere
Indiferent cat de talentati am fi, daca nu puteti colabora si lucra cu alti oameni, s-ar putea sa esuam. Indiferent de domeniu si de pozitie. Abilitatea de a ne integra intr-o echipa este foarte importanta, intrucat exista multe situatii in care suntem nevoiti sa apelam la ajutorul colegilor ori, din contra, sa-i ajutam pe ceilalti in vreo chestiune care sa duca la rezolvarea problemelor.
“Lucrul in echipa presupune rabdare, toleranta, precum si capacitatea de a-ti adapta personalitatea in functie de ceilalti, de situatiile in care esti pus si de problemele pe care trebuie sa le depasesti. Ai nevoie de inteligenta emotionala. Nu trebuie sa te comporti asemenea tuturor celor din echipa, dar trebuie sa poti sa colaborezi cu ei. Vorbim si de maturitate emotionala”, subliniaza Yate.
Pe acelasi subiect: