5 lucruri pe care NU ar trebui sa le mentionezi in timpul unei negocieri
Te intimideaza ideea unui interviu de angajare? Ai emotii inaintea unei intalniri importante de afaceri? Te gandesti cu teroare la momentul negocierii? Nu te simti stapan pe tehnicile tale de convingere? Iata cateva trucuri care iti vor folosi in situatiile mai sus mentionate.
Specialistii americani au realizat o lista a lucrurilor ce NU trebuie mentionate in cadrul unei negocieri, transmite site-ul inc.com
Asadar, daca esti la inceput de cariera sau te simti pus in dificultate in momentul unei negocieri, iata cateva ponturi de care ar trebui sa tii seama.
Cel mai important factor intr-o negociere ramane calmul. Indiferent ca negociezi un contract de munca, o colaborare cu un viitor asociat sau programul flexibil pe care speri sa-l obtii la noul job, indicat este sa-ti pastrezi calmul. In acest mod, ii arati angajatorului ca esti stapan pe situatie si pe hotararile tale.
Fiecare antreprenor petrece mai mult timp “tocmindu-se” cu clientii, investitorii, angajatii sau clientii sai. Cele mai multe afaceri private se bazeaza pe negociere intre proprietari si consumatori. Cei mai multi dintre intreprinzatori se focalizeaza pe anumite miscari, sintagmen, fraze, uneori chiar si pe fler pentru a duce discutia in punctul in care doresc, obtinand astfel puncte in favoarea lor. Cum procedeaza insa acestia atunci cand partenerul de discutii devine pur si simplu…inabordabil? Cum trec peste momentele stanjenitoare, poate chiar de intimidare? Iata cateva lucruri pe care NU ar trebui sa le faci intr-o negociere profesionala.
1. Cuvantul “intre”. Desi de multe ori suna rezonabil, cuvantul este deseori asociat cu nehotarare. De exemplu, atunci cand discuti cu un client despre un serviciu/produs pe care il poti realiza pentru el si ajungi la discutia despre oferta, un raspuns de genul “Serviciile mele costa intre 1.000 si 5.000 de euro” poate fi mai degraba asemanat cu o concesie, decat un lucru sigur, realizabil, iar orice bun negociator va fi tentat sa-ti ofere cea mai mica valoare dintre cele estimate de catre tine.
Cu alte cuvinte, folosind acest cuvant nu faci nimic altceva decat sa oferi mai multe alternative si mai multa derutare. Practic, nu cazi de acord asupra niciunui lucru.
2. “Suntem aproape sa reusim”. Cu siguranta, ati mai avut de-a face la un moment dat cu un deal, o afacere, o colaborare in care v-ati dorit foarte mult sa reusiti, sa dati randament maxim pentru a obtine cel mai bun rezultat. De ceea, se intampla sa fii intr-atat de optimist si de dornic de reusita, incat sa nu observi anumite minusuri legate de proiectul in care esti implicat, incat sa treci peste ele si sa ratezi…marea provocare. De aceea este indicat sa ramai ancorat in realitate si constient la concurentii directi si indirecti. Pe de alta parte, un negociator cu experienta va sti sa profite de acest lucru si-ti va atrage atentia de cate ori va putea ca desi tu ai impresia ca ai reusit, ca ti-ai atins scopul propus, s-ar putea ca lucrurile sa nu fie chiar asa si sa te bucuri degeaba, avertizeaza specialistii in resurse umane.
Acestia din urma ii sfatuiesc pe toti cei implicati in diverse proiecte sa-si foloseasca tot timpul avut la dispozitie pentru a-si indeplini obiectivele.
3. Hai sa vorbim despre cifre. De ce sa nu fii niciodata primul care propune un pret de pornire? O multime de scoli specializate in domeniul afacerilor isi invata studentii sa nu fie ei NICIODATA primii care vorbesc despre bani. Sa-i lase pe interlocutori sa faca oferta, iar abia apoi sa le forteze mana, atentioneaza specialistii HR.
Interesant este ca cercetarile in domeniu arata ca rezultatele unei negocieri sunt mai aproape de sumele propuse de primul interlocutor decat de sugestiile celuilalt. Prima oferta propusa are rolul de orientare, de a-i da celuilalt impresia in jurul carei valori/cifre se situeaza colaborarea.
4. “EU sunt cel care are ultimul cuvant de spus”. Deseori, la inceputul anumitor negocieri, cativa stakeholderi sunt obisnuiti sa-l intrebe pe eventualul partener: “Care sunt membrii de partea ta? Trebuie sa se mai gandeasca cineva? Cine este nehotarat?” Pentru cei mai multi antreprenori, raspunsul este “da, este”. De altfel, toti antreprenorii trebuie sa ia decizii, propriile decizii, pe care le cantaresc bine inainte.
Ideea esentiala este ca indiferent ca negociezi cu un partener abordabil (mic pe piata) sau cu un presedinte de multinationala, niciodata nu este bine si nici confortabil mental, de altfel, sa-i atragi atentia celuilalt ca TU vei fi cel care va lua decizia finala. Nici tie nu ti-ar placea sa ti se impuna asemenea lucruri, sustin psihologii. In plus, cateodata este mai bine sa-ti iei un timp de gandire, sa analizezi situatia si sa-i oferi aceasta posibilitate si partenerului tau de discutii.
5. “Niciodata sa nu-i dai senzatia angajatorului/potentialului partener de afaceri ca te deranjeaza atitudinea/comportamentul lui din timpul negocierii.” Asadar, nu te arata contrariat, deranjat vizibil. Disimuleaza. Cei mai multi angajatori, antreprenori ori business men stapanesc foarte bine arta manipularii si isi controleaza emotiile, tocmai pentru a vedea cat de usor de intimidat sunt candidatii. Desi celalalt iti poate parea dificil, enervant, ba chiar dur, ramai calm si optimist. Arata-i ca nu te impresioneaza sau te afecteaza in vreun fel.
In general, antreprenorii sunt impersonali, sinceri, iar uneori, duri. Insa atunci cand vine vorba despre o negociere, candidatii trebuie sa-si pastreze calmul pentru a le arata intervievatorilor ca sunt siguri pe ei. Mai mult, intr-un moment tensionat, o atitudine calma si relaxata poate duce la incheierea unei afaceri, pentru ca in acest mod ii arati celuilalt ca esti rezistent la stres si poti face fata unei situatii de urgenta.
Citeste si:
Viitorul profesional al elevilor picati la Bac: chelneri, paznici sau vanzatori. Doar 1 din 10 si-ar gasi job in aceasta vara
Pe acelasi subiect: