1 din 5 romani care vor sa plece la studii in strainatate alege cursuri de business
Programele de educatie in domeniul afacerilor sunt cautate de 20% dintre tinerii romani care vor sa studieze in strainatate, potrivit unui studiu realizat de grupul de ONG-uri Educativa pe un esantion de aproape 3.500 de tineri.
Respondentii au participat la un targ in care universitatile straine si-au prezentat oferta educationala, Romanian International University Fair (RIUF), derulat toamna trecuta.
"Vreau sa urmez cursurile unui program de masterat in strainatate, specializat in domeniul economic, pentru ca ofertele universitatilor pe care le-am studiat sunt axate pe business case-uri, se pune accent pe partea practica decat pe cea teoretica. In plus, facultatea te ajuta sa iti gasesti un program de internship si ofera servicii de consiliere in cariera dupa absolvire - te invata, de exemplu, cum sa-ti construiesti un CV care sa-ti evidentieze calitatile", spune Laura Neferu, 21 de ani, studenta in anul III la Facultatea de relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice. Ea vrea sa urmeze cursurile unui program de masterat in Marea Britanie sau in Olanda.
Pe urmatoarele locuri, in functie de interesul tinerilor romani, se situeaza programele de studiu in domeniile IT&C si marketing (17% fiecare), urmate de cel economic (16%), jurnalism (15%) si limbi straine, management turistic, politica si relatii economice internationale (fiecare cu 14%).
Contabilitatea si istoria sunt cele mai putin cautate programe de catre romanii care vor sa studieze in strainatate.
Principalul motiv pentru care romanii vor sa plece la studii in strainatate sunt oportunitatile sporite de peste hotare, fie ele educationale sau de cariera, calitatea invatamantului si acumularea de experienta profesionala in strainatate.
Un procent de 6% dintre acestia spera sa gaseasca un trai mai bun in alta tara, in timp ce 3% spun ca isi doresc sa se dezvolte personal si profesional, iar un procent similar spun ca studiul afara le poate aduce un job mai bun. Printre alte motive mentionate se numara si oferta educationala mai larga (lipsa domeniului de studiu dorit din oferta universitatilor romanesti), perfectionarea limbii straine sau diplome mai bine vazute.
In ceea ce priveste tarile in care-si doresc sa studieze, 60% dintre tinerii romani prefera Marea Britanie, in timp ce o treime din acestia ar prefera Danemarca (32%), SUA (30%), Germania si Olanda (fiecare cu 29%). Romania se afla pe locul 6 in topul preferintelor, intrucat numai unul din patru dintre vizitatorii la targ au spus ca sunt interesati de studii in tara natala.