1,5 milioane de romani vor afla ca angajatorii nu le-au platit contributia la pensie!
Se implinesc doi ani de cand viitoarele noastre pensii obligatorii nu mai sunt administrate de stat, ci de companii private. Siguranta la batranete a peste 5 milioane de romani depinde acum de competenta celor care conduc fondurile de pensii, noua la numar. Grav este ca angajatorii a peste 1,5 milioane de oameni uita din cand in cand sa vireze contributiile.
In urmatoarele doua saptamani, toti cei care au pensii private ar trebui sa primeasca prin posta o situatie la zi a contului.
Documentul contine situatia financiara a fondului, dar si un tabel din care omul afla cati bani a virat luna de luna angajatorul si cu cat a reusit sa ii inmulteasca administratorul. Adica detalii despre "contributia de plata" si "activul personal". De exemplu, la o contributie totala de 318 lei in doi ani, un fond a obtinut un randament de 37 de lei.
Din pacate, 1,5 milioane de romani vor constata cu stupoare ca macar intr-o luna sefii nu le-au virat niciun ban. Si asta din cauza “situatiei de criza economica, a cresterii somajului, dar si unor situatii in care foarte posibil angajatorii nu au virat, neavand bani sa vireze la trezorerii, sau n-au depus efectiv nici declaratiile”, explica Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor.
Mai rau, aproape 300.000 de romani n-au niciun leu in cont. Fie au ramas fara un loc de munca, fie s-au mutat in alta tara, fie angajatorul mai rau i-a incurcat.
Initial, in Romania activau 18 fonduri de pensii. Acum sunt numai noua. Multe au fuzionat pentru ca n-au reusit sa stranga 50.000 de participant, conform legii.
Insa per total, fondurile de pensii private obligatorii au avut in ultimul an un randament de 18%, mult mai bun decat daca acei bani ar fi fost administrati de stat sau daca ar fi stat pur si simplu la banca. Fondurile de pensii din Romania lucreaza in momentul de fata aproape 750 de milioane de euro.