Somajul pentru august s-a situat la 11,4% pentru zona euro in august, potrivit Bloomberg, iar la nivelul UE a fost de 10,5%, informeaza Mediafax.

Potrivit estimarilor Eurostat pentru august, numarul somerilor s-a situat la 25,47 milioane de persoane, din care 18,2 milioane in zona euro. 

Asteptarile economice slabe au determinat companii din Franta si Germania, precum Deutsche Bank, PSA Peugeot Citroen si Air France- KLM sa desfiinteze mii de posturi. 

"Pur si simplu nu este destula crestere economica in zona euro pentru a crea suficiente locuri de munca, iar rata somajului inca nu a ajuns la punctul maxim. Un lucru ingrijorator este ca numarul somerilor este in crestere si in tari din centrul zonei euro, precum Germania, care nu au fost afectate pana in trecut", a declarat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank. 

Rata somajului din Germania s-a mentinut la 5,5% in august, potrivit Eurostat, dar autoritatile germane au anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, ca numarul persoanelor fara loc de munca a urcat in septembrie pentru a sasea luna consectiv.

In Franta, rata somajului a stagnat la 10,6% in august, in timp ce in Spania a avansat la 25,1%, cel mai ridicat nivel din zona euro, arata datele Eurostat. 

Chiar daca planul de achizitii de obligatiuni prezentat in septembrie de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a calmat pietele financiare, sefii de companii si consumatorii obisnuiti devin mai pesimisti in privinta economiei si ar putea amana planuri de cheltuieli, scrie Bloomberg.