Publicatia Middle East Economic Survey (MEES) a relatat anterior ca fondul suveran de investitii al Qatar-ului (QIA) este interesat de o participatie de 3%-5% la Shell.

Cu o detinere de 5%, emiratul Qatar ar fi cel mai mare investitor unic al Shell, potrivit datelor Reuters.

Emiratul s-a imbogatit datorita rezervelor mari de gaze si a infiintat fondul suveran de investitii pentru achizitii de participatii la companii listate din intrega lume. Prin intermediul fondului de inevstitii, emiratul arab detine cladiri, magazine si companii importante din marile orase ale lumii.

"Suntem incantati sa salutam Autoritatea pentru Investitii din Qatar, ca actionar important, pe termen lung, al Shell, avand in vedere relatiile excelente cu acest statul", a afirmat purtatorul de cuvant al Shell intr-un comunicat.

Shell opereaza in Qatar proiecte de mai multe miliarde de dolari, in domeniul gazelor.

Qatarul are active de peste 100 mld. dolari in toata lumea

Un oficial al autoritatii pentru investitii de la Doha, Hussein al-Abdullah, declara recent ca activele fondurilor suverane ale emiratului Qatar au depasit 100 de miliarde de dolari.

Qatarul, care a acumulat surplusuri bugetare ca urmare a resurselor de gaze naturale si petrol si a cresterii pretului energiei la nivel mondial, investeste banii in strainatate, in tari precum Franta sau Marea Britanie

De exemplu, in Franta, Qatarul detine o participatie de 3% din grupul Total sau 1% din grupul LVMH. Emiratul a preluat si clubul de fotbal Paris Saint-Germain (PSG), este cel mai mare actionar la grupul media Lagarde, cu peste 10%, are 5% din Veolia Environnement si 5,6% din grupul de constructii Vinci.

Marea Britanie este, de asemenea, foarte atragatoare pentru emiratul arab. In estul Londrei, Qatarul detine intregul cartier financiar Canary Wharf, cladirile apartinand in majoritate grupului Songbird Estates. Cand Barclays a avut probleme financiare, Qatar Investment Authority (QIA - un vehicul infiintat in 2005 prin care emiratul isi plaseaza resursele in diverse tipuri de investitii) a devenit principalul actionar al centrului financiar al Londrei.

Dincolo de Stratford, se ridica Satul Olimpic, iar dupa terminarea jocurilor, in vara acestui an, QIA il va prelua, de asemenea, si pe acesta. Totodata, cel mai exclusivist magazin din Londra – The Harrods, dar si cel mai scump complex de locuinte - Hyde Park sunt detinute tot de emiratul Qatar. Cea mai inalta cladire din Europa, Shard, care se construieste in Londra, apartine, de asemenea, fondului de investitii din Qatar.