Listare cu "fault". Manchester United, acuzat ca face blat cu operatorul bursei de la Singapore
Clubul britanic Manchester United se pregateste sa se listeze la bursa de la Singapore pentru a atrage un miliard de dolari, noteaza Reuters. Investitorii si expertii sunt nemultumiti insa vizavi de structura actionariatului, familia Glazer, care doreste sa pastreze controlul asupra echipei de fotbal.
Manchester United si bursa de la Singapore sunt criticate de investitori deoarece clubul vrea sa foloseasca o structura "cu doua etaje" a actionariatului in procedura de listare, asigurand controlul familiei Glazer asupra companiei si minimalizand in acelasi timp influenta noilor actionari, potrivit unei analize Reuters.
Operatorul bursei de la Singapore este pe cale sa aprobe, in urmatoarele doua saptamani, oferta publica initiala de un miliard de dolari pregatita de campioana Marii Britanii la fotbal, au afirmat surse apropiate situatiei.
Diavolii Rosii au "curtat" in ultimele saptamani mari investitori institutionali si de stat din Asia, inclusiv fondul suveran singaporez Temasek, au adaugat persoanele citate.
Insa unii investitori si experti "au strigat fault" cand au aflat ca Manchester United vrea sa foloseasca o structura supraetajata a actionariatului pentru a se asigura ca familia americana Glazer va pastra controlul companiei.
"Cred ca este un pas inapoi pentru SGX (operatorul bursei de la Singapore - n.r.) in privinta unei bune guvernante corporatiste si drepturilor actionarilor minoritari. Reflecta o inclinatie catre emitenti si actionari majoritari, in defavoarea investitorilor institutionali si actionarilor minoritari", comenteaza un profesor de la Universitatea Nationala din Singapore care a contribuit la elaborarea codului de guvernanta corporatista pentru companiile listate la Singapore.
Un reprezentant al SGX a afirmat ca bursa nu poate divulga informatii privind discutiile cu Manchester United.
Surse apropiate discutiilor preliminare dintre club si potentialii investitori spun ca echipa s-a ferit sa vorbeasca despre structura actionariatului, subliniind in schimb asteptarile ridicate privind marjele de profit, care ar trebui sa depaseasca 30%, si punand accent pe fanii asiatici numerosi ai clubului.
Majoritatea investitorilor sunt precauti cand aud de structuri care impiedica actionarii sa monitorizeze sau sa modifice conducerea companiei.
"Interesul economic si interesul de participatie nu sunt aliniate in astfel de structuri si te poti intalni cu cineva care detine 4% din actiuni, dar controleaza compania", crede David Smith, director de cercetare la Institutional Shareholder Services.
De ce are nevoie Manchester de bani
Manchester United are nevoie de bani pentru a reduce datoriile acumulate, in valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari. Alegerea bursei din Singapore are ca scop extinderea bazei uriase de fani asiatici si accesarea climatului investitional favorabil din regiune, unde cresterea economica nu a franat atat de abrupt in timpul crizei mondiale din 2008-2009.
Primele informatii aparute cu privire la listarea clubului indicau bursa din Hong Kong. Surse din avocatura au afirmat ca operatorul pietei de la Singapore, care a avut probleme in rivalitatea cu Hong Kong pentru oferte publice initiale mari, ar putea sa fi oferit mai multa flexibilitate fata de solicitarile Manchester United.
"Nu as fi surprins daca SGX le-a aratat o oarecare flexibilitate. Tind sa fie mai deschisi decat celelalte burse", a afirmat un avocat, citat de Reuters.
Cu toate acestea, orice dovada ca operatorul bursier a acordat tratament special vreunei companii ar putea afecta reputatia bursei pe termen lung.
"Principiul general este clar. Nicio autoritate sau bursa nu trebuie sa-si indoaie propriile reguli pentru cazuri speciale, precum atragerea unor emitenti prestigiosi sau a unor oferte publice mari. Este un precedent foarte negativ", este de parere Peter Taylor, director de investitii in Asia la Aberdeen Investment Management.
Detaliile ofertei publice initiale nu sunt cunoscute, insa surse apropiate situatiei au declarat ca unele actiuni vor fi emise sub o structura pe doua etaje.
Surse din avocatura considera ca Manchester United nu va adopta o structura de tip actiune A/actiune B, intalnita in Statele Unite, care reduce sau inlatura drepturile de vot ale unor actiuni, in primul rand pentru ca legislatia din Singapore interzice o astfel de organizare, aratand clar ca fiecare actiune acorda "un vot, si numai unul".
Pe de alta parte, clubul ar putea face o mare parte din oferta prin actiuni cu drepturi preferentiale, care nu ofera drept de vot dar au prioritate la plata dividendelor in cazul lichidarii.
Directorul general al SGX, Magnus Bocker, a sugerat joi intr-un interviu televizat ca o astfel de structura ar putea fi fezabila.
Astfel, Manchester United trebuie sa se pregateasca de posibilitatea ca structura ofertei publice initiale sa descurajeze investitorii si valoarea operatiunii sa nu ajunga la un miliard de dolari, tinta considerata din start prea optimista.
Familia Glazer, care a cumparat clubul in anul 2005, este foarte nepopulara printre fanii Manchester United.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: