Majorarea substantiala a limitei valorice pentru achizitiile directe a fost pregatita atat de fostul Guvern Boc, cat si de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare data amanata, pe fondul criticilor publice.

De aceasta data, insa, ridicarea pragului a fost aprobata in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la o ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut privind modificarea sistemului de achizitii publice, si a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, urmand sa fie aplicata incepand cu luna iulie a acestui an.

La finele anului trecut, inainte de aprobarea acestei ordonante, Guvernul a anuntat oficial ca ia in calcul majorarea pragului la achizitiile directe, de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar a renuntat pe fondul criticilor publice.

Majorarea pragului de achizitii directe a fost pregatita si de fostul Guvern Boc, dar proiectul a fost abandonat dupa ce a devenit public si a generat critici din partea reprezentantilor PSD, aflati atunci in opozitie.

Piata achizitiilor publice reprezinta in jur de 15% din PIB-ul Romaniei, iar statul, prin institutiile si companiile sale, este cel mai mare cumparator. Analistii consultati acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau ca intre 20 si 40% dintre contractele incheiate cu statul sunt "cu dedicatie".