Liber la "contracte cu dedicatie". Limita pana la care se pot cheltui bani publici fara licitatie, majorata la 30.000 euro, pentru produse, si 100.000 euro, pentru lucrari
Pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an, scrie Mediafax.
Majorarea substantiala a limitei valorice pentru achizitiile directe a fost pregatita atat de fostul Guvern Boc, cat si de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare data amanata, pe fondul criticilor publice.
De aceasta data, insa, ridicarea pragului a fost aprobata in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la o ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut privind modificarea sistemului de achizitii publice, si a fost promulgata de presedintele Traian Basescu, urmand sa fie aplicata incepand cu luna iulie a acestui an.
La finele anului trecut, inainte de aprobarea acestei ordonante, Guvernul a anuntat oficial ca ia in calcul majorarea pragului la achizitiile directe, de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar a renuntat pe fondul criticilor publice.
Majorarea pragului de achizitii directe a fost pregatita si de fostul Guvern Boc, dar proiectul a fost abandonat dupa ce a devenit public si a generat critici din partea reprezentantilor PSD, aflati atunci in opozitie.
Piata achizitiilor publice reprezinta in jur de 15% din PIB-ul Romaniei, iar statul, prin institutiile si companiile sale, este cel mai mare cumparator. Analistii consultati acum doi ani de Ziarul Financiar apreciau ca intre 20 si 40% dintre contractele incheiate cu statul sunt "cu dedicatie".
Pe acelasi subiect: